Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: Stefan Bennhage

Nyföretagandet minskar i Västra Götaland

Antalet registreringar av nya företag i Västra Götaland minskade med 4 procent i april, jämfört med samma månad i fjol. Det visar ny statistik från Bolagsverket som Visma har sammanställt. Samtidigt visar färska siffror från UC att antalet konkurser i landet fortsätter att öka i snabb takt.

LÄS MER: Antalet varsel fortsätter öka

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. För att Sverige ska klara sysselsättning och välfärd även på sikt måste det hela tiden startas nya företag – speciellt i den akuta situation som vi befinner oss i just nu, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs i ett pressmeddelande. I april registrerades det 873 nya företag i Västra Götaland, en minskning med 4 procent jämfört med samma månad förra året. I landet som helhet minskade nyföretagandet med 3 procent under samma period.

Samtidigt visar ny statistik från UC att antalet konkurser i Sverige ökade med hela 30 procent under april, jämfört med motsvarande period i fjol. Värst drabbad är hotell- och restaurangbranschen, där konkurserna ökade med 159 procent jämfört med förra årets april. Näst största ökningen hade information- och kommunikationsbranschen, där konkurserna ökade med 82 procent.

– Många företag kämpar för sin överlevnad i coronakrisen och vi måste göra allt för att rädda viktiga jobbtillfällen. Omställningsstödet som regeringen presenterade i förra veckan är ett välkommet steg i rätt riktning eftersom det riktar sig även till de allra minsta företagen. Frågan är om det redan är för sent för många, säger Boo Gunnarson.

LÄS MER: Fyra miljoner till näringslivet och föreningar