Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg och hälso- och sjukvårdsdirektören Ann Söderström. Arkivbild från en tidigare pressträff Bild: Anders Ylander

Platån nådd men faran inte över

De senaste dagarna har Västra Götalandsregionen haft i genomsnitt ungefär 300 inneliggande patienter, varav ett åttiotal i intensivvård. Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, konstaterar att pandemin har nått en platå i Västra Götaland.

LÄS MER: "Det var jag som anställde Tegnell"

LÄS MER: Följ med AT in på avdelningen där de covid-sjuka får vård

– Vi befinner oss helt klart på en platå men belastningen på sjukvården är fortsatt hög. Nu hoppas vi att kurvan viker nedåt de närmaste veckorna, men det är fortfarande för tidigt att säga, det är mycket som vi inte vet om det här viruset, säger hon.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg konstaterar att antalet bekräftade fall av covid-19 fortsätter att öka i Västra Götaland.

– Vi kommer att se en fortsatt ökning, dels eftersom det finns en samhällsspridning i samtliga kommuner i Västra Götaland, dels eftersom vi hela tiden utökar vår provtagning, framför allt av vård- och omsorgspersonal, för att de ska kunna återgå i arbete, säger han.

Smittskyddsläkarens budskap till allmänheten inför långhelgen är att hålla ut och avstå de stora festerna – faran är inte över.

Inför långhelgen och kommande skolavslutningar manar Thomas Wahlberg till försiktighet. Budskapet är att följa myndigheternas rekommendationer till exempel om att hålla avstånd, skydda personer över 70 år och stanna hemma vid förkylningssymtom, samt avstå långa resor och stora sammankomster.

– Många människor har tagit sitt ansvar och gjort oerhört mycket för att minska smittspridningen. Men det är viktigt att vara medveten om att den fortfarande pågår och att människor fortsätter att drabbas av covid-19. Det är vad vi, var och en, gör nu som avgör hur många människor som blir allvarligt sjuka framöver, säger Thomas Wahlberg.

LÄS MER: Coronasjuka kan skickas tillbaka till särskilt boende