Montage.
Montage.

Regeringens beslut - besöksförbud på alla äldreboenden

Besök på alla äldreboenden i Sverige förbjuds. Det meddelade vice statsminister Isabella Lövin (MP) på en pressträff på tisdagseftermiddagen.

ANNONS
|

LÄS MER:Äldre isolerar sig i coronatider

– Regeringen har beslutat om fler restriktioner. Vid regeringssammanträdet igår beslutade vi om besöksförbud på landets samtliga äldreboenden. Beslutet träder i kraft imorgon onsdag.

– Regeringen vidtar ytterligare åtgärder: vi har idag gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att skyndsamt ta fram en nationell strategi för att öka testningen av covid-19, säger Isabella Lövin.

"Oerhört hjälpsamt med tester"

Anita Hedström, chef för Alingsås kommuns vård- och omsorgsförvaltning, välkomnar beskedet från regeringen om ökad testning.

– Det hade varit oerhört hjälpsamt. I vanliga fall går många av oss till jobbet när man har en lättare förkylning som lite rinnsnuva. De har varit hemma nu, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Nu kommer pollensäsongen. Statsepidemiolog Anders Tegnell har sagt att man ska ta en allergitablett och känna efter då. Vår personal är väldigt rädd om sina brukare och vill absolut inte smitta ned någon. Om man kan säga att det inte är corona utan en lättare förkylning eller allergi så får vi ett mycket bättre läge.

"De flesta har hörsammat våra instruktioner"

Alingsås kommun har, sedan smittspridningen av det nya coronaviruset drog igång på allvar i Sverige, avrått från icke-nödvändiga besök på äldreboenden. Kommunen har även sedan tidigare infört besöksförbud till korttidsenheten Kvarnbacken.

– Vår upplevelse är att de flesta har hörsammat våra instruktioner redan. Vi tror inte att det kommer bli någon större skillnad.

Affischer med information om detta kommer att sättas upp på äldreboenden i kommunen.

– Vi får gå ut med ännu tydligare riktlinjer om att besök bara får ske i undantagsfall. Man måste givetvis kunna lösa att anhöriga får träffa de som vårdas i livets slutskede. Det blir inte humant annars. Det gäller att iaktta största försiktighet.

LÄS MER:På golfbanan råder ett lugn i coronatider

LÄS MER:I coronatider måste vi hjälpas åt!

ANNONS