1177 vaccination covid-19
1177 vaccination covid-19

Segt och svårt att få tider när 18-åringar får boka vaccinering

Trycket på 1177.se är högt under onsdagsmorgonen, när alla vuxna kan börja boka tid för covid-19-vaccinering i Västra Götaland. Samtidigt hade flera bokningssidor kvar en gammal åldersgräns in på morgontimmarna.

ANNONS
|

LÄS MER:VGR öppnar vaccinering för 18 år och äldre

På onsdagen sänker Västra Götalandsregionen åldersgränsen vid vaccinbokningen till 18 år, från att endast riskgrupper samt 40-plussare kunnat boka fram tills nu.

Det har lett till ett högt tryck på bokningssidorna. Flera av vaccinatörerna lägger upp sina tider via 1177.se som märkt av ett extremt tryck från klockan 8, då de ändrade sin åldersgräns.

– Det är väldigt många besök, över 40 000 första halvtimmen. Vi har en dialog med Inera om fortsatta åtgärder, säger Madeleine Stark, enhetschef på Vårdens digitalisering i Västra Götalandsregionen.

Inera är det bolag som bland annat har hand om kapaciteten för 1177.se.

– De många besöken gör sidan trög men det är också många som har kommit in och bokat. Tiderna tar slut i rasande tempo, säger Madeleine Stark.

ANNONS

Strax efter klockan 08 på morgonen möts många av besökarna på 1177.se dock av ett meddelande:

”Vänta kvar. Just nu är det många som besöker 1177 Vårdguidens e-tjänster. Det gör att det tar längre tid än vanligt”.

Även på flera andra av bokningssidorna i Västra Götaland märks det höga trycket. ”Vi upplever tyvärr tekniska problem just nu!” skriver Nötkärnan, som vaccinerar i Slottskogen, bland annat. Ett annat exempel är Svea Vaccin, som vaccinerar i Backa och Masthugget, som på morgonen hade drygt 1 000 personer i sitt digitala kösystem – med över en timmes väntetid.

Under natten och morgonen har läsare dessutom reagerat på att det inte funnits tider att boka för 18-åringar.

– Ändringen gick i kraft klockan 08 idag, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.

Precis som när tidigare åldersgrupper släppts på sker övergången under dagens gång, då många olika vaccinatörer använder olika bokningssystem. Flera behöver ändra inställningarna och texterna helt manuellt.

– Vi har aldrig sagt någon exakt tid utan cirka klockan 8 går de flesta över till den nya åldersgruppen. Det innebär samtidigt att det finns vaccinatörer som kommer ändra på sina bokningssidor under förmiddagen, eller under kontorstid i dag, säger Gabriel Holmqvist, pressekreterare på Västra Götalandsregionen.

LÄS MER:Regionen utlovar rekordmånga förstadoser nästa vecka

ANNONS