Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare Bild: Anders Ylander

Smittskyddet i Västra Götaland varnar: Corona sprids på arbetsplatser

Smittspridningen av coronaviruset ligger fortsatt på en mycket hög nivå och en stor del av spridningen sker på arbetsplatser. Samtidigt är det allt fler personer som behöver sjukhusvård för covid-19, vilket riskerar att annan vård skjuts upp. Det skriver regionen i ett pressmeddelande på tisdagen.

ANNONS
|

LÄS MER:Josef Weiss, 77, väljer bort Astra Zenecas vaccin

Under vecka 14 konstaterades 6 379 nya fall av covid-19 i Västra Götaland. Det är något färre än vecka 13 men kan vara påverkat av en minskad provtagning under påskhelg och påsklov. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg ser bland annat en stor smittspridning på arbetsplatser runtom i hela regionen.

– Smittan sprids i alla åldrar och till stor del bland personer i arbetsför ålder. Vi måste få stopp på smittspridningen på våra arbetsplatser och där behöver vi alla ta vårt ansvar, till exempel genom att arbeta hemma när vi kan. Sen är också arbetsgivare skyldiga att förebygga smittspridning och vidta åtgärder när det upptäcks covid-19 på arbetsplatsen, säger han i ett pressmeddelande

ANNONS

Thomas Wahlberg ser också att kommande högtider som till exempel ramadan, valborg, och studentfester riskerar att leda till ökad smittspridning. Smittskydd Västra Götaland avråder därför kraftigt från att arrangera eller besöka fester och andra sammankomster.

– Smittspridningen måste minska och det gäller att följa de råd som ges. Undvik alla andra kontakter än de du bor tillsammans med, vistas inte i trånga butiker och använd munskydd i kollektivtrafiken samt i inomhusmiljöer där det inte går att hålla avstånd, säger Thomas Wahlberg.

Det är fortsatt många personer som insjuknar så allvarligt att de behöver sjukhusvård för covid-19. Den senaste veckan har trycket på sjukvården ökat och i dag tisdag vårdas 391 patienter, varav 61 i intensivvården, för covid-19 på Västra Götalandsregionens sjukhus.

– Vi har en god beredskap att ta hand om alla som blir akut och allvarligt sjuka. Men det handlar om så pass många patienter att det påverkar annan vård, till exempel genom uppskjutna operationer. Det är oerhört viktigt för allas skull att vi får ner smittspridningen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

Under vecka 15 skickas preliminärt 60 600 doser vaccin mot covid-19 ut till vaccinatörer i Västra Götaland och det går till invånare som är 65 år och äldre. De vårdcentraler som har flest kvar att vaccinera i de äldsta åldersgrupperna kommer att prioriteras.

– Nu börjar vi få lite större leveranser vaccin och vi kan vaccinera personer som är 65 år och uppåt i en högre takt, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare Västra Götalandsregionen.

– Med dessa leveranser kommer vi kunna jämna ut de skillnader som finns mellan vissa vårdcentraler och kommuner. Invånare i Västra Götaland kan känna sig trygga med att de får sitt vaccin.

Fram till och med vecka 13 hade drygt 84 procent av alla som är över 85 år fått sin första dos och nära hälften var fullvaccinerade. Bland invånare över 75 år hade 60 procent fått en första dos vaccin och fler än var femte var fullvaccinerade.

LÄS MER:Badet håller helt stängt i veckan

ANNONS