Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Arkivbild från presskonferens i regionens hus med smittskyddsläkare Thomas Wahlberg och Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör. Bild: Meli Petersson Ellafi
Arkivbild från presskonferens i regionens hus med smittskyddsläkare Thomas Wahlberg och Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör. Bild: Meli Petersson Ellafi

Smittskyddsläkaren: ”Vi påverkas alla väldigt negativt”

Den senaste veckan konstaterades 6 836 nya fall av covid-19 i regionen, en minskning med 17 procent jämfört med föregående vecka.
– Vi är glada att vi ser en avmattning med det är fortfarande ett väldigt osäkert läge, säger Ann Söderström hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland.

LÄS MER: Antalet coronapatienter minskar på sjukhusen i Västra Götaland igen

På onsdagseftermiddagen höll Västra Götalandsregionen en pressträff med anledning av den rådande pandemisituationen. Medverkade gjorde Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare Smittskydd Västra Götaland, Ann Söderström hälso- och sjukvårdsdirektör och Kristine Rygge vaccinationssamordnare.

På presskonferensen presenterades en sammanfattning av året som gått med covid-19. Bland annat konstaterades att den vecka som flest avlidit med covid-19 var vecka 51 och att även om man ser en viss minskning av patienter på sjukhusen just nu så är läget fortsatt mycket ansträngt.

– Vi går in i 2021 under en pågående pandemi. Vi har en samhällsspridning. Vi har fall i våra alla kommuner i Västra Götaland, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

– Vi påverkas alla väldigt negativt av detta, oavsett om vi blir sjuka eller inte. Det är så otroligt många negativa konsekvenser och faktiskt tragedier, säger Wahlberg och fortsätter:

– Vi måste därför fortsätta följa de råd och rekommendationer som finns. Det gäller unga som gamla utan undantag.

Under vecka 1 konstaterades 6 836 nya fall av covid-19 i Västra Götaland, vilket är 17 procent färre än under vecka 53.

– Vi är glada att vi ser en avmattning men det är fortfarande ett väldigt osäkert läge, säger Ann Söderström hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland.

På sjukhusen i Västra Götaland finns det cirka 90 IVA-platser och nästan samtliga av dessa (79) är nu fyllda med coronapatienter.

– Det krävs att smittspridningen i samhället minskar. På så sätt blir det också färre som behöver sjukhusvård, säger sjukvårdsdirektören.

Söderström berättar att samtliga sjukhus har haft fler fall under hösten 2020 än vad man hade under våren. Bland de inlagda har man överlevnad på cirka 90 procent, vilket enligt Söderström är en bra siffra om jämför internationellt.

– Vi har under den här tiden också blivit bättre på att behandla sjukdomen, säger Söderström.

Vad gäller vaccineringen så informerade vaccinationssamordnare Kristine Rygge om att Västra Götaland den 11 januari hade fått 39 000 doser till sig. Det är dock oklart i nuläget hur många som hittills har fått vaccinet i regionen.

– Vi inväntar den nationella statistikinsamlingen, säger Kristine Rygge.

Från och med i dag onsdag påbörjas tilldelning av vaccin till kommunal och regional vårdpersonal.

– Vi räknar att med i februari börja kalla 70-plussare och en del av de medicinska riskgrupperna för vaccinering och dessa kommer att kontaktas via sin vårdcentral, säger Kristine Rygge.

När exakt det kan bli aktuellt med vaccinering för allmänheten finns det fortfarande ingen klar bild över. Men det kommer i alla fall inte ske förrän dess att de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

LÄS MER: Stort coronautbrott på äldreboende i Vårgårda – 18 personer sjuka

LÄS MER: Polisen varnar för bedragare i samband med coronavaccinering