Socialdemokraterna i Lerum kopierade Malmös budgettext

Stora delar text i socialdemokraternas budgetförslag är kopierade från en tre år gammal budget från Malmö. Företrädare i socialdemokraterna menar att det är en ickefråga, samtidigt som man påstår att det endast rör sig om ett fåtal meningar som är lika. Nu kan Lerums Tidning avslöja att det är mer omfattande än så.

ANNONS
|

LÄS MER:Satsning mot säkrare stationsområden

LÄS MER:Så står sig kommunerna i kriser

Den här artikeln publicerades först i Lerums Tidning.

Det var under torsdagens budgetdebatt i kommunfullmäktige som ett oväntat påstående kom från talarstolen. Socialdemokraterna i Lerum anklagades för att ha kopierat delar av sin budget från en tre år gammal Malmöbudget.

– Jag upptäckte att det stod stad på ett ställe i deras budget. Jag har bott i Lerum i hela mitt liv och aldrig hört Lerum beskrivas som en stad förut, säger Viktor Lundblad (M), till LT.

Viktor Lundblad berättar att han tog textstycket och klistrade in det i en sökmotor på internet för att se om han fick någon matchning.

ANNONS

Och det fick han.

Sökmotorn föreslog delvis socialdemokraternas budget i Lerum, delvis en tre år gammal post från socialdemokraternas sajt i Malmö.

– Då har man alltså tagit, om man inte har tagit styckena rätt av, så ser man hur de har tagit bort vissa delar, och skrivit till vissa egna delar, vilket är helt sjukt, säger han.

LÄS MER:Spikrakt uppåt för Retrovägen

När LT granskar socialdemokraternas budget för Lerum blir det tydligt att många meningar mycket riktigt är nästintill identiska med formuleringar som återfinns i en helt annan budget: Den från Malmö stad, från tre år sedan. Flera stycken är till synes tagna rakt av. Andra meningar verkar vara omskrivna med litet större omsorg.

I meningar där Skåne, Öresund eller Malmö stad förekommer har ord antingen bytts ut eller tagits bort helt. Bara på ett ställe i Lerums skuggbudget stod ordet ”staden” kvar – en eftersläntrare som alltså skulle leda till avslöjandet.

LT hittar 10 textstycken av varierande storlek i den löpande texten (av 53 textstycken totalt) som antingen är identiska eller påfallande snarlika med text i Malmös tre år gamla budget.

”Det är tre meningar som är lika och dessa är hämtade från vårt partiprogram, jag förstår inte problematiken”

Under budgetdebatten var socialdemokraternas Erik Larsson inte sen att svara när de anklagades för plagiatet.

– Det vi har gjort, eftersom vår budget till stor del handlar om hållbarhet, är att vi i detta fallet så klart har återvunnit material som vi anser har varit bra i en annan budget som Socialdemokraterna tidigare lagt i en annan del av landet.

När LT söker socialdemokraternas oppositionsråd Renée Bengtsson för en kommentar svarar hon i ett mejl:

”Det är tre meningar som är lika och dessa är hämtade från vårt partiprogram, jag förstår inte problematiken”.

Vid en snabb överblick blir det tydligt att minst 38 meningar är helt eller delvis kopierade från Malmös gamla budget. LT lyckas heller inte hitta formuleringarna i socialdemokraternas partiprogram.

Det ska understrykas att det är delar av den löpande texten som är klart och tydligt hämtade från annat håll. Skuggbudgetens mest centrala delar: Föreslagna investeringar, uppdragspunkter och fördelningen av kommunens medel, har en tydligt lokal förankring.

I den löpande texten är det dock endast under tre rubriker som LT inte lyckas hitta någon likhet med Malmös gamla budget (Folkhälsa, Bostäder och Stöd och omsorg). Under övriga rubriker går kopierade stycken att finna (Politisk vilja, Skolan, Klimat och miljö, Näringsliv, Kultur, Arbetsliv, Jämställdhet samt Trygghet).

– I grund och botten är det kanske inte jättekonstigt att Socialdemokraterna hjälper varandra med formuleringar. Men här är det ändå en budget. Någonstans vill man tro att man lägger örat mot marken här och känner vad som behöver göras, och utifrån det skriver en text, säger Viktor Lundblad.

Det var lågvattenmärke från flera debattörer från den andra sidan.

Olle Adolfsson (S) berättar att det är fem personer i kommunstyrelsen som skriver socialdemokraternas budgetförslag. Han menar dock att anklagelsen om plagiat inte var mer än ett politiskt knep från alliansens sida under budgetdebatten.

– Det var lågvattenmärke från flera debattörer från den andra sidan, där man inte pratar om att man inte gillar vår politik, utan använde sig av annat för att på något sätt slå mot oppositionen, säger han.

Har ni tagit formuleringar från Malmö stads budget, så som de hävdar?

– Jag kan inte svara. Vi har läst vårt partiprogram. Vi har vårt kommunala handlingsprogram, vi har läst några kommuners budget som har valt agenda 2030-inriktningen och tittat på struktur och annat, hur man har gjort där för att ta lärdom av det.

Som jag förstod det så fanns inte de här formuleringarna någon annanstans än i den här budgeten?

– Ja, det är möjligt. För oss är det en ickefråga. Det som är frågan är ju innehållet att styra mot ett hållbart samhälle utifrån agenda 2030-perspektivet. Det är det som är det intressanta i det här sammanhanget.

Olle Adolfsson svarar inte på frågan om det är viktigt att det finns en lokal förankring i den löpande texten, men menar att det är oproblematiskt att ta text från andra håll inom det egna partiet. Det har både S och flera andra partier gjort i flera år, menar han.

Men kritiken från alliansen är hård.

– Vi som politiker ska föregå med gott föredöme och sända goda signaler till våra ungdomar. Plagiat är något som för våra elever kan straffas med upp till sex månaders avstängning, på våra universitet enligt högskoleförordningen och på gymnasiet brukar det bli ett F och kan bli avstängning i upp till två veckor, sade Vincent Nordengren (M) under torsdagens debatt.

Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Bild: Göteborgs universitet

Statsvetaren: "Ett underbetyg"

Det är inte ovanligt att man sneglar på andra kommuner när man skriver sitt eget budgetförslag. Men det är skillnad på att inspireras av andra – och på att ta saker rakt av. Det berättar statsvetarna Peter Esaiasson och Jan Turvall från Göteborgs universitet.

– Det är inget bra fungerande parti som gör så, säger Peter Esaiasson, statsvetare.

Peter Esaiasson forskar vanligtvis om demokrati vid Göteborgs universitet. Han förvånas av att ett parti som Socialdemokraterna kopierar hela textstycken i sitt budgetförslag från en annan kommun.

– Det är ett underbetyg åt ett parti som gärna vill framstå som det statsbärande partiet. Det här är inget de är stolta över, säger han.

Det hela kan vara ett symtom på dålig partihälsa inom Socialdemokraterna i Lerum, menar han.

– Det är ett parti som funnits under lång tid och i alla nivåer i politiken. Så det är ett tecken på att partiet inte fungerar bra, för då gör man inte så.

Han berättar att Malmö stad dessutom har helt andra förutsättningar än Lerums kommun. Inte bara storleksmässigt, utan också i vilka utmaningar man tampas med. Han skrattar:

– Det är faktiskt ganska komiskt. Då kanske man ska välja något som är mer likt den egna kommunen.

Det är inget bra fungerande parti som gör så, det kan man säga. Jag hade varit förbannad, både som väljare och som medlem.

Det finns emellertid tillfällen inom politiken där man förväntas se stora kopierade textstycken, fortsätter Peter Esaiasson. Han nämner utskotten i riksdagen – där man ofta tar långa texter från motioner och prepositioner. Men det är skillnad, menar han.

– Då vet man vad som gäller, det är förväntat. Här förväntar man sig inte att det ska ske.

Han fortsätter:

– I en kommunal budget förväntar man sig en oberoende analys. Det är det viktigaste verktyget partier har för att analysera. Det är verkligen ett centralt dokument på kommunal nivå. Allt detta understryker att det är olyckligt.

– Det är inget bra fungerande parti som gör så, det kan man säga. Jag hade varit förbannad, både som väljare och som medlem.

Kollegan Jan Turvall har aldrig hört talas om en budget som har hela textstycken kopierade från en budget i en annan kommun. Han ser tvärtom inget fel i att göra det – så länge det framgår tydligt var texten kommer ifrån och att man citerar enligt reglerna. Något som alltså inte skett med fallet i Lerum. Annars kan det i värsta fall röra sig om plagiat, berättar han.

– Men har de talat med den som utformat texten i Malmö och de gett tillstånd att använda den, då är allt frid och fröjd, säger Jan Turvall, statsvetare.

Socialdemokraterna i Lerum kan inte svara på om man frågat om lov innan man kopierade delarna från Malmös budget, men hävdar att formuleringarna återfinns ordagrant i deras partiprogram. Det har LT emellertid inte lyckats hitta.

LT har sökt Socialdemokraterna i Malmö stad.

LÄS MER:Alingsås i fokus i ny cykelplan

ANNONS