Stor ökning av vaccinationer i regionen – vaccinationsdag vände trenden

Förra helgen arrangerade Västra Götalandsregionen drop-in dag för vaccination mot covid-19. Närmare 8000 personer passade på att vaccinera sig på lördagen och vände därmed en nedåtgående trend.

ANNONS

LÄS MER:Intensiv höst – flera vaccinationsjobb för vården

Efter en månad med allt färre vaccinationer vände trenden under vecka 39. En stor anledning till det var regionens satsning på drop-in dag.

Under lördagen den 2 oktober höll 141 vaccinatörer i Västra Götaland öppet för vaccination, och närmare 8000 personer passade på att ta vaccin, där nästan hälften fick sin första dos.

– Jag är mycket nöjd med dagen och alla vaccinatörer som ställde upp på bred front över hela länet, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge i ett pressmeddelande.

Enligt VGR:s preliminära beräkningar gavs ungefär 39 000–40 000 doser vaccin i regionen under förra veckan, vilket skulle innebära drygt 25 procent fler än föregående vecka.

ANNONS

– Varje stick har betydelse. Nu gäller det att vi övertygar även dem som ännu inte tagit steget. Vaccinen fungerar. Utan vaccination riskerar du allvarlig sjukdom och i värsta fall död om du blir sjuk i covid-19, säger Kristine Rygge.

Den 6 oktober beslutade Folkhälsomyndigheten att pausa vaccination med Modernas vaccin Spikevax till personer födda 1991 eller senare. Detta gäller både dos 1 och dos 2.

Personer som är födda 1991 eller senare och har fått dos 1 med Spikevax ska inte ges en andra dos av annat vaccin i nuläget.

Helt ovaccinerade personer som är födda 1991 eller senare kan även i fortsättningen vaccinera sig och kommer då att få Pfizers vaccin Comirnaty.

Bakgrunden till Folkhälsomyndighetens beslut är signaler om ökad risk för biverkningar som inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck. Risken att drabbas är dock väldigt liten.

Källa: VGR

ANNONS