Stort oväder i natt

Ett kraftigt oväder drog under natten till onsdagen in över Västsverige. Totalt uppmättes runt 1500 blixtnedslag. Samtidigt låg den varma temperaturen kvar och en tropisk natt uppmättes på flera håll.

ANNONS
|

Ett stort åskoväder drog in över Västsverige under natten mot onsdag. Det innebar ovanligt mycket arbete för räddningstjänsten i Storgöteborg.

– Vi har haft jättemycket att göra, vi har väl haft ca 25 ärenden under natten, säger Niclas Fogelqvist vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Framförallt bekämpades en hel del vattenskador och området runt Frillesås har varit hårdast drabbat.

– Det har varit många översvämmade källarutrymmen och vattenskador i fastigheter där vi har jobbat med att få ut vatten, säger Fogelqvist.

Utöver vattenskador har natten också präglats av larm om blixtnedslag. Bland annat har det larmats om röklukt i fastigheter på ett flertal ställen.

ANNONS

– Det har varit lugnt när vi har åkt ut och kontrollerat. Det har mest varit röklukt och inget släckningsarbete har behövt utföras.

Ett stort oväder drog in över Västsverige under natten. På bild syns blixtnedslag vid Kvarnberget strax innan midnatt. Foto: Anders Wester.
Ett stort oväder drog in över Västsverige under natten. På bild syns blixtnedslag vid Kvarnberget strax innan midnatt. Foto: Anders Wester.

1 500 blixtnedslag i Västsverige

Enligt SMHI började åskovädret i Halland i går kväll innan det rörde sig norrut över Västra Götaland. Totalt uppmättes över 1500 blixtnedslag i området, varav 900 i Västra Götaland. Trots ovädret var det fortsatt varmt och på flera håll uppmättes en tropisk natt, alltså att temperaturen inte sjönk under 20 grader.

Under onsdagen ser vädret ut att svänga en del.

– I Göteborg och på flera kuststationer, bland annat Nidingen i Halland, uppmättes en tropisk natt. Så det ligger väldigt fuktig och varm luft över oss just nu. Det kommer vara bra väder ett par timmar på förmiddagen, men det ser ut att bli en del åskskurar under eftermiddagen igen, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Under natten och dagen har också en del spårvagnslinjer påverkats till följd av ovädret. Vid 17:30 på eftermiddagen började spårvagnstrafiken åter rulla som vanligt.

–Det kan vara förseningar ett tag framöver men de vagnar som har gått ut ligger i tid, säger Carl Hansson störningskoordinator vid Västtrafiks störningsjour.

ANNONS