Vännerna hedrade sin avlidna vän med en mopedkaravan

En mopedkaravan åkte i lördags genom Lerum och Stenkullen. Förarna samlades för att hedra Alexander Storåker, som avled i en mopedolycka för två veckor sedan.
– Det var mäktigt, säger initiativtagaren Simon Huber om den stora uppslutningen med ungdomar.

ANNONS
LocationLerum||
Bild: Daniel Elfvelin

LÄS MER:Ung kille död efter mopedolycka i Lerum

Över hundra mopedförare stod i klungor på Ica Hulans parkering kring lunchtid i lördags. Många ville ta chansen att hedra Alexander Storåker, som bara blev 16 år. I samband med mötet med en polisbil körde Alexander och hans kompis in på en liten väg i ett bostadsområde bakom Vattenpalatset. Men de kom inte många meter innan mopeden fick sladd och körde omkull. Kompisen klarade sig med lindriga skador, men Alexander avled.

– Det är jättesorgligt, det känns surrealistiskt, man tror inte att det har hänt, säger Isa Kjellberg.

Hon inväntade avfärden tillsammans Klara Burvall och Adam Hedberg, som alla tre var klasskompisar och nära vänner till Alexander. De berättar hur de i skolan gjort i ordning hans skåp där de bytt dörren mot ett plexiglas, att de satt upp foto och blommor längst fram i klassrummet, och att det finns en bok som det varit skönt att skriva av sig i.

ANNONS
Alexander Storåker blev 16 år.
Alexander Storåker blev 16 år. Bild: Daniel Elfvelin

Att hedra honom med en mopedkaravan handlade inte om sättet han dog på, utan om passionen när han levde.

– Alexander älskade att åka moppe och meka, så det här känns som ett passande sätt att hedra honom på. Vi vet att han skulle ha älskat det här, säger Klara Burvall.

Klara Buvall och Isa Kjellberg.
Klara Buvall och Isa Kjellberg. Bild: Daniel Elfvelin

Strax efter tolv åkte det långa ledet av mopeder och ett par EPA-traktorer mot Stenkullen där de vände, åkte tillbaka till Lerum och samlades på olycksplatsen. Marken intill stolpen där Alexander förolyckades är full av blommor, ljus och saker som ger en bild av vem Alexander var. Där finns flera paket med djungelvrål, som enligt några kompisar var Alexanders favoritgodis. Där finns också en skiftnyckel, en innebandyboll och brev: "Han var en genomgod och renhjärtad person som inte ville någon något ont", står det i ett brev med tre röda hjärtan och signaturen #ride4Alex.

Simon Huber, initiativtagare till karavanen.
Simon Huber, initiativtagare till karavanen. Bild: Daniel Elfvelin

Vännerna på plats hade inte svårt att hitta orden när de ombads att beskriva Alexander. Den samstämmiga bilden är att han var en social och omtänksam person.

– Han var en glädjespridare, riktigt rolig och skrattade åt allt, säger Simon Huber, Initiativtagaren som är tacksam för den stora uppslutningen.

– Det kändes mäktigt, en bra gemenskap. Det var roligt att så många kunde komma, säger han.

Det har betytt mycket för oss att så många fanns där för honom.

Även Alexanders familj slöt upp vid minnesstunden.

– Jag och min man skulle vilja rikta ett varmt tack till alla ungdomar. På grund av dem har vi kunnat glädjas mitt i sorgen och saknaden. Vi är så tacksamma för vad de har gjort, säger mamman Anna Storåker.

De tackar också rektor och personal på Torpskolan för ett fint stöd, samt personal från räddningstjänsten och ambulans, och de privatpersoner som försökte hjälpa Alexander på plats.

– Det har betytt mycket för oss att så många fanns där för honom.

När ungdomarna dök upp på minnesplatsen möttes de av fältarbetarna Kajsa Ihl och Robin Fritz, som också var i tjänst under olyckskvällen. Var på väg ut från sin lokal på Brobacken förstod de att det hänt något allvarligt.

– Vi hörde sirenerna, de tog aldrig slut, säger Robin Fritz.

Sedan dödsolyckan har de varit så mycket som möjligt på minnesplatsen, dit många ungdomar kommer och sörjer.

– Många pratar om hur de ska fortsätta att hedra honom i sina vidare liv, en del pratar om att göra tatueringar till minne va honom, säger Kajsa Ihl.

– Det är väldigt personliga och fina möten och killar som öppnar upp sig och uttrycker sig på ett sätt som man inte förväntar sig av killar i den åldern, säger Robin Fritz.

I efterspelet pågår två parallella utredningar – en om själva olyckan som utförs av trafikpolisen i Vänersborg, och en som utreder om de två poliserna som försökte stoppa mopeden har gjort sig skyldiga till tjänstefel. Den senare utredningen leds av Särskilda åklagarkammaren och ska visa om olyckan föregicks av en otillåten polisjakt.

– Utredningarna rullar på, säger Johan Lundberg, polisområdeschef Alingsås,

Är de två poliserna i tjänst?

– De är i tjänst som vanligt och jobbar med uppföljning av krisstöd.

Polisen kopplar alltid in ett krisstödsteam för sina anställda vid svåra händelser.

– En sån här situation är högst onormal och tuff att ta hand om, säger Johan Lundberg.

LÄS MER:Noggrann utredning efter dödsolycka i Lerum

ANNONS