Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Victoria Petersson
Bild: Victoria Petersson

Vaccinering mot covid-19 kan komma igång från årsskiftet

Sverige kan komma igång med vaccinering mot covid-19 efter årsskiftet.
Det beskedet kom på en extrainsatt pressträff i dag.

Sverige kommer att delta i ett EU-gemensamt avtal med företaget CureVac. Avtalet ger Sverige initialt Sverige tillgång till 4,5 miljoner doser som räcker till 2,25 miljoner människor.

– Det skulle till exempel räcka till alla över 65 år, sa socialminister Lena Hallengren, Socialdemokraterna, på presskonferensen.

Sverige har sedan tidigare tecknat avtal om vaccin med fyra andra läkemedelsbolag: Moderna, Pfizer, Astra Zeneca och Janssen.

– Genom att teckna flera avtal ökar vi chansen att Sverige får tillgång till just det eller de vaccin som blir godkända för användning. Man ska se det som en försäkring. Vi vet att det kommer att kosta lite mer och att vi troligen får mer vaccin än vi behöver, men alternativet vore att riskera att stå där utan någonting alls. Den risken är regeringen inte beredd att ta, sa Lena Hallengren (S).

För att kunna bekosta detta har ett initiativ tagits i riksdagens finansutskott om att höja Folkhälsomyndighetens låneram med 2,5 miljarder kronor, från 2 till totalt 4,5 miljarder.

– Vi förväntar oss ett godkännande för Modernas, Pfizers och Astra Zenecas vaccin så tidigt som i januari, vilket gör att vi kan komma igång med vaccinationerna redan från årsskiftet, sa regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson varnade återigen för att pandemin inte är över bara för att vaccination av prioriterade grupper – människor över 70 år, personer med underliggande sjukdomar och personal inom hälso- och sjukvård och omsorg – påbörjas.

– Vaccination kommer att påbörjas i de prioriterade grupperna. Syftet är att minska allvarlig sjuklighet och dödlighet hos riskgrupper och trycket på hälso- och sjukvården. Först därefter, och då är vi inne en bra bit inpå 2021, kommer en mer omfattande vaccination av befolkningen att kunna starta, sa han.

– Vi måste fortsätta följa de allmänna råden och restriktionerna. Inte bara till dess att vi påbörjar vaccinationerna, utan till dess vi ser en tillbakagång och kan släppa på restriktionerna av de skälen.

LÄS MER: Rekordmånga nya coronafall i Västra Götaland ännu en gång

LÄS MER: Kampen efter coronaviruset

LÄS MER: Coronadrabbade paret hyllar vården