De lånade ut sitt hus till filmstjärnorna

Gården Lunnahult i Östadkulle har den senaste månaden varit inspelningsplats för en stjärnspäckad biofilm. AT träffade ägarna Morgan och Monica – och fick en rundvandring inne i huset.

ANNONS
|

LÄS MER:Stjärnspäckad biofilm spelas in i Östadkulle

Inspelningen av Andreas Öhmans långfilm ”En dag kommer allt det här bli ditt” har tagit en månad och är i stort sett över. Det är dag 29 av 29 när Morgan och Monica Svanängen möter AT i sitt fritidshus Lunnahult. Större delen av året bor de i Jönköping, men är tillfälligt i trakten för en begravning.

Filmteamet har lämnat gården och spelar just idag in bilscener på en väg i närheten. Alla scener inne i huset är tagna och nu återstår bara för de rekvisita-ansvariga att återställa rummen till ursprungligt skick.

– En del av sakerna och möblerna är våra men mycket har de tagit med sig hit, konstaterar Morgan när vi kliver över tröskeln och börjar vandra runt.

ANNONS

– Vad roligt att se hur det ser ut här, utbrister Monica.

Det ser annorlunda ut?

– Väldigt annorlunda!

Här har både utomhus- och inomhusscener tagits  till långfilmen ”En dag kommer allt det här bli ditt.”
Här har både utomhus- och inomhusscener tagits till långfilmen ”En dag kommer allt det här bli ditt.” Bild: Jenny Schagerlind

Morgan och Monica verkar fortfarande ha lite svårt att smälta det faktum att stjärnskådespelarna Suzanne Reuter och Peter Haber har gjort sig hemmastadda här de senaste veckorna. I filmen spelar de ett gift par och huset ska föreställa deras hem.

Vilka skådespelarna var visste Morgan och Monica inte när de gick med på att hyra ut huset. Monica berättar att de fick höra ryktesvägen att Suzanne Reuter var med i filmen, men tvivlade på uppgiften.

– Det var inte förrän vi fick se bilderna i tidningen som vi trodde på det, säger Morgan.

En dag i somras svängde en platsletare, anlitad av Film i Väst, in på tomten och frågade Morgan om han fick kika på huset och ta lite bilder. Efter att ha tittat på över 50 gårdar i Västra Götaland fastnade regissören Andreas Öhman för paret Svanängens hus, där mycket av inredningen är i den rätta 60-talsstilen.

– Det var inte så renoverat här, jag tror att det var mycket det som avgjorde. Det matchar karaktärerna i filmen, förklarar produktionskoordinator Johan Bodell som har tittat in och sitter och lyssnar på vår intervju.

Lunnahult är Morgans Svanängens barndomshem. ”Jag är såpass gammal nu att det är dags att besluta om framtiden. Vi har tre barn och och det hade varit roligt om någon av dem vill ta över”, säger han.
Lunnahult är Morgans Svanängens barndomshem. ”Jag är såpass gammal nu att det är dags att besluta om framtiden. Vi har tre barn och och det hade varit roligt om någon av dem vill ta över”, säger han. Bild: Jenny Schagerlind

I filmen hoppas föräldrarna att någon av de tre vuxna barnen vill ta över gården och skogen. Lustigt nog är det likadant med verklighetens Lunnahult.

– Det här är mitt barndomshem. Jag är såpass gammal nu att det är dags att besluta om framtiden. Vi har tre barn och och det hade varit roligt om någon av dem vill ta över, säger Morgan.

Ska ni gå och se filmen på bio när den har premiär nästa höst?

– Det kan vi nog inte låta bli...

Kommer du att känna dig stolt då?

– Ja, det tror jag, skrattar Morgan.

LÄS MER:Charmiga trästaden Alingsås lockar Filmsverige

ANNONS