Gudrun Jul Östblom (t.v) och Alice Thunberg kommer själva att uppträda under välgörenhetskonserten. Men de blir inte ensamma; flera barn och ungdomar från trakten ska också vara med och spela.
Gudrun Jul Östblom (t.v) och Alice Thunberg kommer själva att uppträda under välgörenhetskonserten. Men de blir inte ensamma; flera barn och ungdomar från trakten ska också vara med och spela. Bild: Jenny Schagerlind

De ordnar välgörenhetskonsert för Världens Barn

Kompisarna Alice, 10 och Gudrun, 11, har kommit på ett sätt att samla in pengar till behövande barn. Den 17 mars är det välgörenhetskonsert i Ljurhalla – en konsert som tjejerna arrangerar och själva har tagit initiativet till.

ANNONS
|

Alice Thunberg och Gudrun Jul Östblom går båda på Nårunga skola men också på Vårgårda musikskola, där Alice spelar saxofon och Gudrun tvärflöjt. Och nu ska de alltså arrangera en välgörenhetskonsert tillsammans för att samla in pengar till Världens Barn.

Konserten blir i Equmeniakyrkan i Ljurhalla tisdag den 17 mars.

– Det var jag som frågade Gudrun om vi kunde göra något sådant här. Jag har alltid velat göra det, något som hjälper andra barn, förklarar Alice.

– Mmm, det känns bra, instämmer Gudrun.

Fått draghjälp

Lite draghjälp av vuxna runt omkring har de båda kompisarna förstås fått. Inte minst av lärarna på musikskolan och personalen på Nårunga skola. Tjejernas föräldrar lär också få dra sitt lilla strå till stacken.

ANNONS

Det ska nämligen säljas fikabröd i kyrkan i samband med konserten. Liksom inträdet kommer alla pengar att gå oavkortat till Världens Barn.

– Att det står "mycket fika" på affischerna är min största oro, skrattar Lisa Thunberg, Alice mamma.

Ett helt gäng

– Nämen, vi får väl baka lite här nästa vecka, tillägger hon.

Vad tänkte du när Alice och Gudrun berättade om sin idé?

– Första tanken var väl: "Oj, hur ska vi organisera det här?", medger Lisa med ett leende. Men det är jätteroligt att de vill göra det här.

I nuläget ser det ut att bli en timmes konsert med runt tolv nummer – allt från barnvisor till rock n' roll. Alice och Gudrun har lyckats dra ihop ett helt gäng elever som vill vara med och spela och sjunga i kyrkan.

Plats för 300

– Det är elever som spelar något instrument och som går på vår skola – eller som har gjort det, förklarar Alice.

Eftersom det inte säljs några biljetter i förväg har hon ingen aning om hur stor publiken blir. I kyrkan finns det i alla fall plats för omkring 300.

– Det kan bli 20 personer eller 100! Vi har ingen aning, säger Lisa.

Det kan bli fler också...

– Det kan det ju!

Kanske blir fler konserter

I skolan har tjejerna gjort en egen affisch som gör reklam för konserten, och satt upp den på olika platser i Vårgårda.

– Många tycker att det är ett bra initiativ, konstaterar Alice nöjt.

Är det här en engångsgrej eller något ni kan tänka er att arrangera fler gånger?

– Ja, det kanske bli fler gånger, funderar Alice.

– Jaaa! Jag vill göra jättemånga konserter, utbrister Gudrun.

ANNONS