Så här tänker sig en av exploatörerna att Hol skulle kunna byggas ut med nya bostäder.
Så här tänker sig en av exploatörerna att Hol skulle kunna byggas ut med nya bostäder. Bild: Forum Arkitekter

Förslaget: 100 nya bostäder i Hol

Går det att bygga ut Hol med drygt hundra bostäder? Frågan tänker Vårgårda kommun skicka till länsstyrelsen.

ANNONS

Vårgårda kommun tänker nu söka ett planeringsbesked hos länsstyrelsen för utvecklingen av Hol. Det sker alltså innan detaljplanearbete ens drar igång. För Hol är inte vilken plats, som helst. Det är en populär plats att bo på, och det har det varit i flera tusen år.

Ur ett kulturmiljöperspektiv innebär det mycket känslig mark, som omfattas av ett riksintresse.

– Det är inte så vanligt att vi ansöker om planbesked hos länsstyrelsen. Syftet med att göra såhär är att inte lägga utredningspengar på en detaljplan och sen blir det ett "nej", säger samhällsbyggnadschef Alfred Dubow.

Det är två olika privata exploatörer som vänt sig till kommunen med idéer att bygga bostäder i Hol, inom två olika områden som ansluter till Hols kyrka. I den smala landremsan närmast E20 planeras upp till 20 bostäder och i ett större område norr om kyrkan kan det få plats med upp till 100 bostäder.

ANNONS

Eftersom delar av planområdet ingår i riksintresse för kulturmiljö har Vårgårda kommun låtit ta fram en kulturhistorisk utredning. I utredningen konstaterar kommunen att riksintresset "kan ta skada av den föreslagna exploateringen".

Men kommunens linje är att intresset av att utveckla Hol med fler bostäder och verksamheter väger tyngre.

– Man vet var det finns fornminnen, kanske kan dessa dokumenteras och flyttas på. Länsstyrelsen kan också välja att utreda frågan mer, säger Alfred Dubow.

Han konstaterar att det juridiska läget i Hol är tydligare än på industriområdet Flygaren där Riksantikvarieämbetet inte velat betala för utgrävningar. Men i Hol kan det bli svårare att få till byggnation då det är exploatören som måste bekosta eventuella undersökningar.

– Det kan kosta mycket att utreda och för en exploatör finns ju en punkt för break-even. I slutändan handlar det om vad markvärdet i Hol är, säger Alfred Dubow.

Det är ett fantastiskt läge, med en mindre skola, närheten till Alingsås, och goda förbindelser med möjlighet att cykla. Du får det bästa av två världar.

Kommunen konstaterar i sin tjänsteskrivelse att "Hols speciella läge och förutsättningar gör att den föreslagna exploateringen inte gärna kan genomföras någon annanstans i kommunen".

– Det är ett fantastiskt läge, med en mindre skola, närheten till Alingsås, och goda förbindelser med möjlighet att cykla. Du får det bästa av två världar, menar Alfred Dubow.

Alfred Dubow samhällsbyggnadschef Vårgårda kommun.
Alfred Dubow samhällsbyggnadschef Vårgårda kommun. Bild: Emilia Dahlén

Hur ser kommunen på de kulturmiljövärden som finns här?

– Kulturhistorians roll är att bevara det gamla, men det är inte en progressiv rörelse. Vi vill hitta ett sätt att värna området och utnyttja Hols kulturhistoriska arv. Det kan handla om materialval, hur husen ska se ut och vad gatorna ska heta.

Anders Carlander är vd för Alingsås mark och bostad AB som är exploatör för det större området. Med hjälp av Forum Arkitekter har han ett förslag som kallas Hol kyrkby med ett grönt och varierat bostadsområde med boendeformer för olika skeden i livet. Bebyggelsen föreslås bli låg, 1–2 våningar, i trä med jordnära kulörer. Exploatören förespråkar ett formspråk med rötter i den svenska nationalromantiska byggnadstraditionen men med ett modernare och enklare formspråk.

– Vi vill inte se ett traditionellt villaområde och det hade varit roligt om vi kunde blanda boendeformerna. Det är många som vill bo på landet men det är inte alla som vill eller har möjlighet att bo i villa. Man kan vara äldre eller inte ha intresse att sköta en alltför stor tomt utan man nöjer sig med närodlat i pallkragar, säger Anders Carlander, vars farbror äger marken.

Han konstaterar att han har full respekt för de kulturmiljövärden som finns i området.

– Man får undersöka och se vad som finns, men det är också en fråga om till vilket pris det ska hindra samhällsutvecklingen. Kommunen är oerhört positiv och det är trevligt. Vi tror på närheten till Alingsås och Göteborg, det gör området attraktivt och att man vill flytta till Hol säger Anders Carlander.

ANNONS