Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kullingshemmet har fått sitt första fall av covid-19 bland de boende.  Bild: Philip Mauritzson
Kullingshemmet har fått sitt första fall av covid-19 bland de boende. Bild: Philip Mauritzson

Första coronafallet på Kullingshemmet

Vårgårda hade klarat sig länge, men nu har det först fallet av covid-19 bekräftats på särskilt boende. – Vi har en bild av var smittan kommer ifrån, säger Evelyn Blomstrand, enhetschef på Kullingshemmet.

LÄS MER: Coronauppdatering 29/6

I tre månader har Vårgårda kommun lyckats hålla covid-19 borta från särskilt boende. Något tf vård- och omsorgschef Gunnel Wessbo pratat om tidigare i AT då hon lyft fram personalen och de hygienrutiner som finns och följs. Men nu har alltså corona hittat in på Kullingshemmet.

– Ja det stämmer tyvärr. Det upptäcktes sent i onsdags kväll och blev känt för mig tidigt torsdag morgon. Anhöriga på aktuell avdelning kontaktades och informerades i torsdags., berättar Evelyn Blomstrand, enhetschef på Kullingshemmet.

Är brukaren kvar på boendet eller på sjukhus?

– Patienten är inte kvar på boendet. Patienten flyttades redan i torsdags.

Har ni någon aning om hur personen smittats?

– Vi har en bild av var smittan kommer ifrån men jag kan inte gå in vidare på det.

Vilka rutiner och åtgärder har ni tagit till efter att personen smittats?

– Redan i torsdags påbörjade vi smittspårning genom provtagning av all personal som varit i kontakt med avdelningen och även provtagning av resterande patienter på aktuell avdelning. Provsvar väntas komma denna veckan. Alla patienter på avdelningen uppmanas att stanna i sina lägenheter för att minimera fysisk kontakt och därmed eventuell smittspridning. Alla måltider serveras på rummen och inte i de stora gemensamma utrymmena. All personal bär full skyddsutrustning i patientnära arbete med både visir och munskydd. Fortsatt gäller strikt följsamhet i basala hygienrutiner, precis som tidigare. Vidare ska all personal fortsatt vara uppmärksam på symtom och stanna hemma vid minsta lilla symtom.

Har personal drabbats av covid på boendet?

– Det vet vi inte än.

LÄS MER: Kommunen varnar om corona