Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Telefonbedrägerierna fortsätter och tillvägagångssätten blir allt fulare och mer utstuderade. En del av bedragarna utger sig för att vara poliser som kommer med ett olycksbud.

Falska poliser lurar folk på pengar

Viss typ av brottslighet tycks minska såhär i coronatider. Det gäller tyvärr inte bedrägerier. Robert Möörk, kommunpolis i Vårgårda och Herrljunga, går nu ut och varnar för telefonbedragare som uppträder antingen som poliser eller proffsiga säljare.

LÄS MER: Bedragare utnyttjar oron för coronaviruset

I Herrljunga har till exempel inbrotten minskat markant sedan coronaviruset började sprida sig i landet. Men de som sysslar med bedrägerier verkar inte ligga på latsidan - och många av bedrägerierna sker per telefon.

Utnyttjar svaga punkter

Nyligen anmälde en man i 45-årsåldern, hemmahörande i Herrljunga kommun, att han blivit lurad på pengar av en person som ringde och påstod sig syssla med investeringar. Mannen gjorde själv ingen transaktion, men gick med på att verifiera sig med sitt bank-id. När han senare tittade på sitt saldo var en stor summa pengar borta.

– Social manipulation är ett gemensamt kännetecken för de här brotten, säger Robert Möörk och menar att bedragarna påminner om skickliga säljare.

– Först ser de till att skapa en slags personlig relation för att senare kunna utnyttja svaga punkter och övertala till snabba beslut.

Ringer med olycksbud

Många gånger har bedragarna dessutom tillgång till webbsidor, visitkort och påkostade broschyrer för att framstå som seriösa.

Det som händer är ju att bedragarna kommer åt din internetbank.

Ett annat tillvägagångssätt som blivit vanligt är att utge sig för att vara polis. Anders Larsson är gruppchef hos Circagruppen i Vårgårda som sammanställer brott mot äldre i hela landet. Han har sett flera exempel på just den metoden.

- Man ringer och lämnar ett olycksbud, till exempel säger "din son ligger allvarligt skadad på sjukhus". Och så ska man legitimera sig med hjälp av sin e-legitimation. Men det som händer är ju att bedragarna kommer åt din internetbank.

"Helt klart organiserat"

Förutom att de uppringda förstås riskerar att bli rejält uppskrämda av det falska olycksbudet. Just att stressa och oroa är en vanlig strategi bland telefonbedragare.

Vi misstänker att det är samma ligor... De kommer till sina jobb klockan åtta på morgonen, har sin chef där och lägger upp sin dag.

– Det är det som det bygger på, allt för att få personen ur balans. Om man tror att en släkting är skadad blir man såklart stressad och det är lättare att begå misstag, påpekar Anders Larsson.

Vad det är för personer som håller på med det här?

- Vi misstänker att det är samma ligor till största delen, säger Robert Möörk. Helt klart är det organiserat. De kommer till sina jobb klockan åtta på morgonen, har sin chef där och lägger upp sin dag.

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier:

Tveka aldrig att lägga på luren eller stänga dörren om du känner oro.

Lämna aldrig över legitimation, bankkort eller din kod till någon annan person.

Lägg på luren om någon ringer och du blir osäker. Det gäller oavsett om personen utger sig för att vara en nära släkting, från banken, ett företag eller en myndighet. Ring tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på.

Källa: polisen.se