Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henrik och Maria Oscott både bor och jobbar på Dahlbogården i Hol. En idyllisk Bullerby-tillvaro kan tyckas men det är också hårt jobb. Bild: Jenny Schagerlind
Henrik och Maria Oscott både bor och jobbar på Dahlbogården i Hol. En idyllisk Bullerby-tillvaro kan tyckas men det är också hårt jobb. Bild: Jenny Schagerlind

Forskaren som lever sin Bullerby-dröm på landet

Maria Oscott är forskaren och sexbarnsmamman som jobbar långt mer än 40 timmar i veckan och lever sin Bullerby-dröm vid sidan av högskolevärlden. Men handlare, det har hon inte tänkt på sig själv som förut.
– Nej, jag har inte gjort det förrän du sa det. Men då tänkte jag: ”Det är jag ju faktiskt!”

LÄS MER: Här hämtade blivande brudpar inspiration: ”Så fint och gemytligt!”

Javisst är hon det – och passar perfekt in i AT:s serie Våra handlare. Även om livet på släktgården ute i Hol inte alltid är ett jobb i Maria Oscotts huvud. Mer en livsstil, en slags alternativ fritid.

– Ja, jag lever min dröm, säger Maria med ett leende.

Du bor och jobbar på samma ställe.

– Ja, att vi också bor här på gården är lite en förutsättning, det hade aldrig funkat annars.

Maria i gårdens festsal. Allt började med hennes eget bröllop 2018... Bild: Jenny Schagerlind
Maria i gårdens festsal. Allt började med hennes eget bröllop 2018... Bild: Jenny Schagerlind

”Vi” är inte bara Maria, hennes man Henrik och de sex barnen. Även Marias föräldrar bor i ett hus på gården och hjälper till att driva Dahlbogården Event & Rum.

Barnen hjälper till med praktiska saker. Det kan vara allt från att diska till att trimma gräs.

Minstingen Valentin, 3, är Maria och Henriks gemensamma son. Dessutom har Maria tre söner sedan tidigare och Henrik två. Tillsammans utgör de varannan vecka en riktig storfamilj, som alla hjälps åt på gården utifrån ålder och förmåga.

– Mamma jobbar i köket. Henrik sköter bland annat all medieteknik, ljud och ljus vid fester. Och barnen hjälper till med praktiska saker. Det kan vara allt från att diska till att trimma gräs, berättar Maria.

Maria Oscott driver Dahlbogården Event & Rum i Hol tillsammans med sin familj men har också god hjälp av flera anställda. Bland andra Johanna Nordvall som jobbar som eventvärdinna. Bild: Jenny Schagerlind
Maria Oscott driver Dahlbogården Event & Rum i Hol tillsammans med sin familj men har också god hjälp av flera anställda. Bland andra Johanna Nordvall som jobbar som eventvärdinna. Bild: Jenny Schagerlind

Här i trakten tänker nog de flesta på henne som festfixare och egenföretagare. Men Maria Oscott har också en annan, mångårig karriär inom högskole- och forskningsvärlden på sitt CV. Hon är utbildad civilingenjör och teknisk doktor i miljölogistik.

När hon viskande berättar att hon fortfarande jobbar 80 procent på Lindholmens Science Park vid sidan om arbetet på gården får åtminstone inte jag Maria Oscotts livspussel att gå ihop i huvudet...

– Jag jobbar ju 100 procent här också, medger Maria nästan lite skamset.

En del av de örter och grönsaker som används i Dahlbogårdens kök odlas i trädgården strax utanför. Bild: Jenny Schagerlind
En del av de örter och grönsaker som används i Dahlbogårdens kök odlas i trädgården strax utanför. Bild: Jenny Schagerlind

Samtidigt passar hon på att hylla sin personal och familj.

– De är fantastiska. Och ja det blir ju mer en livsstil än ett jobb. Det blir att man går här och fixar istället för hemma. Är det något som får stryka på foten är det min egen trädgård.

Det började med att vi gjorde i ordning festlokalen till mitt och Henriks bröllop 2018. Efter det började vi hyra ut den till bröllop och andra fester.

Hennes lantliga fest- och konferensanläggning har byggts upp de senaste fyra åren och under den tiden utökats med både café och en liten gårdsbutik, som är det senaste tillskottet.

Maria berättar att det har smugit sig på, beslutet att satsa på ett sådant här ställe.

– Det började med att vi gjorde i ordning festlokalen till mitt och Henriks bröllop 2018. Efter det började vi hyra ut den till bröllop och andra fester. När pandemin kom fokuserade vi mer på caféet, eftersom det inte arrangerades så mycket stora event.

Och nu har du öppnat butik också.

– Ja, eftersom vi är ett landsbygdscafé kände vi att man nog vill ha något mer än bara fika när man kommer hit. Tanken är att det ska vara svensktillverkade saker, gärna lokalproducerade, och fokus på ekologiskt och återbruk.

Köks- och trädgårdsprylar dominerar just nu utbudet, men Maria säger att hon vill vara flexibel och känna in vad kunderna efterfrågar.

Planen är att de första rummen ska stå klara i slutet av nästa sommar. Vi vill ha kvar känslan av ett sädesmagasin, men ändå med hög standard.

Och utbyggnadsplanerna stannar inte här. Maria avslöjar att de har fått bygglov för ett mindre pensionat. Det är gårdens gamla sädesmagasin som ska byggas om till fyra hotellrum.

– Brudföljen, men även konferensgäster, efterfrågar ofta övernattningsplatser. Det är det som har fött den här idén. Planen är att de första rummen ska stå klara i slutet av nästa sommar. Vi vill ha kvar känslan av ett sädesmagasin, men ändå med hög standard. Sedan har vi också tankar på att bygga små stugor, lite glampingaktigt, men då pratar vi en femårsplan. Det finns idéer hela tiden, skrattar Maria.

LÄS MER: Hos Christopher ska alla sinnen beröras

LÄS MER: För Robert är jobbet passionen

Maria Oscott

Ålder: 42 år.

Familj: Maken Henrik, egna barnen Adrian, 15, Gabriel, 13, Edvard, 11 och Valentin, 3, bonusbarnen Elliot, 21 och Edgar, 5 samt hunden Fiona.

Bor: På Dahlbogården i Hol.

Driver: Fest- och konferensanläggningen Dahlbogården Event & Rum som även har ett café och en gårdsbutik. Jobbar dessutom som programföreståndare på forsknings- och innovationsprogrammet på Lindholmen Science Park i Göteborg.

Utbildning: Är civilingenjör inom väg- och vattenbyggnad samt teknisk doktor i miljölogistik.

Tidigare jobb: Konsult på ett transportföretag.

Fritidsintressen: Livet på gården är min fritid. Får jag någon tid över är det hängmattan, en bok och ett glas vin som gäller.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Alingsås Tidning i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.