Friskvård på turné: ”Det ska vara svängigt och glädjefyllt”

Om publiken inte kan komma till musikerna får musikerna komma till publiken. Lite så resonerar gänget bakom Ornungastämman. Just nu gör Sabina Henriksson och Björn Restin en miniturné på äldreboenden i Vårgårda och Alingsås.

ANNONS
|

Fyra av de sex inplanerade konserterna klarades av den här veckan då äldreboenden i Vårgårda och Ingared gästades. Och det var premiär för just det här programmet, en blandning av visor, vals och gamla schlagers.

– Vi kallar det för Ornungastämmans gästspel. Det är ett blandat program med hög igenkänningsfaktor i den åldersgruppen. Vi tycker att det är viktigt att det händer något för de som inte själva kan ta sig till kulturevenemang, säger Jenny Gustafsson, projektledare för turnén.

Hon påpekar att turnéer som den här fyller två syften; dels når musiken ut till fler, dels ger det kulturarbetare jobb under pandemin.

ANNONS

En del i publiken börjar gråta, det är så fint.

Sabina Henriksson, som turnerat som scenmusiker i över 40 år, har spelat mycket på äldreboenden och tycker att det är underbart. Med sig på scenen under den här turnén har hon Björn Restin på dragspel. Det är de två tillsammans som har valt ut låtarna.

– Det ska kännas igen och vara svängigt och glädjefyllt, menar Sabina. Antingen ska man kunna känna igen sången – eller rytmen. Sedan har vi tagit med en del stämningsfyllda visor också. En del i publiken börjar gråta, det är så fint.

Ibland möter man några som har tappat sugen, och så ser man hur de sträcker på sig och lever upp.

Sabina Henriksson anser att musik för äldre är friskvård, något som faktiskt kan få dem att må bättre rent fysiskt.

– Ibland möter man några som har tappat sugen, och så ser man hur de sträcker på sig och lever upp. Ibland flera dagar efteråt.

Ja, visst kan Sabinas och Björns musik vara ett litet lyckopiller i vardagen. Det var inte svårt att se när AT:s reporter tittade in under konserten på serviceboendet Björnen i Vårgårda. Flera i publiken log, klappade takten eller sjöng med i visorna.

Nästa vecka kommer Sabina Henriksson och Björn Restin till Bjärkegården i Sollebrunn med sin konsert, som blivit möjlig tack vare bidrag från Statens kulturråd.

LÄS MER:M vill se villor på Flaskeberget

LÄS MER:200 nya vaccintider i Vårgårda

ANNONS