Jan Thorsson, vd för Vårgårda Bostäder, när renoveringen inleddes i början av 2018.
Jan Thorsson, vd för Vårgårda Bostäder, när renoveringen inleddes i början av 2018. Bild: Urban Kärvling

Genombrott i vätgasfrågan på Klockarebolet

Vårgårda Bostäder ser ut att ha löst säkerhetsfrågan kring vätgashantering i Klockarebolet, vilket kan innebära ett genombrott för klimatsmart bostadsbyggande i hela landet. Samtidigt är bolaget finalist till Naturvårdsverkets miljömålspris.

ANNONS

Ett glas kan som bekant vara halvtomt eller halvfullt beroende på betraktaren. Klockarebolet till exempel kan ses som ett försenat bostadsprojekt eller ett ambitiöst klimatkliv som sätter Vårgårda kommun på Sverigekartan.

Tekniken, att med hjälp av solceller och batterier skapa en fossilfri drift, har det skrivits om tidigare. Nu har till och med Naturvårdsverket fått upp ögonen för Vårgårda Bostäder och bolaget är en av tre finalister till myndighetens miljömålspris i kategorin "mod och tempo". De två övriga finalisterna i kategorin är Nudie Jeans och Fridays for Future, rörelsen som Greta Thunberg drog igång.

– Att få vara med i ett sådant sällskap är inte dåligt, säger Jan Thorsson, vd på Vårgårda Bostäder till AT.

ANNONS

– Sen är det roligt att det är en myndighet som uppmärksammat oss. Vi vet inte hur vi blivit nominerade.

Styrelseordförande Mikaela Engström (M) är också nöjd.

– Vi gör inte det här för att få priser utan för att vi vill jobba med framtidens byggande och vi tänker på klimathotet. Men det är en positiv bieffekt. Fossila bränslen är inte hållbara och vi har också energipriserna att tänka på, det är en stor kostnad för oss, men här kan vi bli självförsörjande på värme, säger Mikaela Engström.

Den 6 maj avslöjas årets vinnare i de olika kategorierna på konferensen Miljömålsdagarna, i Nyköping.

Men redan nu kan AT avslöja att Vårgårda Bostäder nått framgång när det handlar om vätgashanteringen i projektet.

Vätgasen ger möjlighet att lagra energi med vattenånga som restprodukt. Batterier enbart kan inte lagra så mycket energi och de är dyra.

Men hanteringen av vätgasen har inneburit att bygglovet försenats då Räddningstjänsten måste ge sitt godkännande. När AT pratar med Vårgårda kommuns bygg- och miljöchef Sabina Talavanic under onsdagen konstaterar hon att projektet måste överensstämma med LBE, lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– Vi beviljar inte bygglov innan det finns ett LBE-tillstånd. Vi har kommit överens med Vårgårda Bostäder om att de måste göra uppdateringar av sitt material. Bollen ligger hos dem att revidera och komplettera, säger hon.

Men enligt Jan Thorsson är bolaget nu redo att skicka in dessa kompletteringar. För Räddningstjänsten och MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som jobbat nära bostadsbolaget är nu nöjda med riskanalysen.

– Vi har gjort ett genombrott i säkerhetsfrågan, säger Jan Thorsson.

– Anledningen till att myndigheterna stöttat oss beror på att det aldrig tidigare gjorts den här typen av riskanalys för batterier och vätgas. Myndigheterna måste själva ha kunskap för att kunna vara stöttande och rådgivande. Nu är de nöjda med de åtgärder och rutiner vi tagit fram, sen är kommunen tillståndsmyndighet.

Att batterier och vätgas är brandfarliga har Vårgårda bostäder hanterat genom att skilja på var de olika komponenterna är installerade.

– Vi har inte tullat på säkerheten, den är väldigt hög, säger Jan Thorsson.

Han berättar också att det finns fler projekt i Sverige, i Stockholm och Mariestad, som inväntar hur det går i Vårgårda.

– Det är projekt som tagit timeout för att se om vi skulle gå i mål. När vi nu är färdiga med en riskanalys som är okej så kommer deras arbete igång. Det visar att vi i Vårgårda är i framkant, säger Jan Thorsson.

ANNONS