Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/7

Här börjar rallyt – gamla lastbilar tog över vägarna

De började vid Rasta, sen rastades det flera gånger till. Veteranrallyt med start i Vårgårda var en uppskattad begivenhet för alla med lastbilar som last.

LÄS MER: Inget nationaldagsrally för veteraner på hjul

Kärleken till gamla lastbilar gick inte att ta miste om på Rastas parkering i Vårgårda i lördags morse. Även om det var mulet väder så lyste det i ögonen på den församlade skaran som gjorde sig redo för en lastbilsmarsch norr över genom Skaraborg.

Anders Berger från Töreboda visade upp sin skönhet, en Scania 141, som han ägt sedan 2016. En lastbil med några extra mil på nacken.

– Jag vet att den gått minst 450 000 mil. Det är ju mycket som är bytt på den. Det är tredje hytten och växellådor har det gått åt några stycken, berättar han.

Martin Gustavsson på Stora Mellby Åkeri kör en familjeklenod, en Scania-Vabis L76 Super från 1968.

– Jag försöker bevara den och ha den orörd så gott det går i patinaskicket, säger han.

De är cirka 15 ekipage som samlats. Leif Klerebrink från Floby ger instruktioner och delar ut färdrutten med 32 anvisningar. Färden ska gå över Magra och Stora Mellby med inte mindre än fyra planerade fikapauser i Grästorp, Hällekis, Mariestad och vid Hornborgasjön med ett sista stopp på Volvo i Floby.

– Alla större lastbilsträffar är ju inställda på grund av corona så då fixar vi en sån här distansträff istället, säger han.

– Och lastbilarna behöver få rulla, de mår inte bra av att stå still, tillägger Martin Gustavsson.

Lastbilsrallyt har till och med en "miljöansvarig", det är Jan-Ove Nord från Varola. Han berättar för AT om en viktig aspekt att begrunda under rallyt.

– Riktiga män luktar diesel.

LÄS MER: En våreld på vägarna