Inredaren kliver fram som konstnär

Många alingsåsare minns henne nog som inredaren med de färgglada tygerna och stormönstrade tapeterna. Som pensionär har Vårgårdabon Eva-Lena Tjernberg mer tid över för sitt eget skapande. Och nu har det blivit dags att presentera sig som konstnär.

ANNONS

Jodå, visst känner jag också igen henne när hon tar emot i villan hemma i Vårgårda; det blonda håret, glada leendet och gluggen mellan framtänderna. Det var ju hon man mötte i den där inredningsbutiken vid Lilla Torget i Alingsås, den som ofta hade Marimekko-tyger i skyltfönstren.

I åtta år, fram till 2008, drev Eva-Lena Tjernberg sin butik Inomhusguiden i Alingsås. Även om butiken stängt har hon företaget kvar och en mängd inredningsuppdrag, både åt privatpersoner och i offentlig miljö, på sin meritlista.

– Färg och form har jag alltid haft ett intresse för. Men först utbildade jag mig faktiskt till röntgensjuksköterska och jobbade som det när barnen var små, berättar Eva-Lena när vi har slagit oss ner i vardagsrummet.

ANNONS

Precis som övriga rum i huset är det personligt inrett med tydliga spår av Eva-Lenas konstnärliga ådra. I fönstret hänger några tunna linnegardiner med ett zebratryck. Samma mönster återfinns på en stor kruka på bordet som Eva-Lena också har gjort. På fönsterbrädan står små vackra keramikskålar med lock, även de signerade husets konstnär.

Jag utbildade mig till tapetserare först. Sedan startade jag mitt företag.

Maken Urban, pensionerad journalist, serverar kaffe och lokalt inhandlade semlor för att sedan slå sig ner bredvid Eva-Lena i soffan. På frågan om hon själv är pensionär skrattar Eva-Lena så att gluggen syns igen.

– Ja, ja! Jag är över 70!

Den tid för hobbys som inte fanns då Eva-Lena var mitt i yrkeslivet har nu infunnit sig. Men vi återkommer till konsten. Vi backar först tillbaka till 1988 då paret Tjernberg flyttade till Vårgårda och Eva-Lena insåg att hon ville ägna sig åt något annat än vårdjobb.

– Det var då jag började jobba med inredning. Jag utbildade mig till tapetserare först. Sedan startade jag mitt företag. Jag har jobbat som återförsäljare för Tibrokök också och ritat kök.

Eva-Lena är utbildad tapetserare och kan även rita kök. Men det mesta om inredning har hon lärt sig på egen hand. ”Jag har känslan för det.”
Eva-Lena är utbildad tapetserare och kan även rita kök. Men det mesta om inredning har hon lärt sig på egen hand. ”Jag har känslan för det.” Bild: Jenny Schagerlind

Flera välkända ställen har inretts av Eva-Lena Tjernberg genom åren. Bjertorp Slott, några av hälsoföretaget Mitt Hjärtas vårdcentraler och Conditori Nordpolen för att nämna några. Det populära caféet, som ligger i Eva-Lenas uppväxtort Vara och varje år lockar massor av besökare, drivs idag av de tre syskonen Per Larsson, Elin Wahll och Tina Henström.

Sitt namn har det anrika caféet fått efter äventyraren Salomon August Andrées polarexpedition med luftballong 1894, då han gjorde en testflygning och landade i just Vara.

– Jag har inrett Andréerummet i caféet och utgick ju såklart från den händelsen då. Det är Morris-stilen, klassiskt och gammaldags. Även konferensrummet och den stora salen på andra våning har jag inrett, berättar Eva-Lena stolt.

Varför skulle jag ta strid för det? Jag vet ju att det hon gör blir väldigt fint och personligt.

Att det är hon som håller i taktpinnen när det kommer till paret Tjernbergs egen inredning är givet. Personligt och hemtrevligt är två ledord som hon hoppas att gästerna också uppfattar.

Du har inget att säga till om?

– Inte ett skit, ler Urban. Nämen, varför skulle jag ta strid för det? Jag vet ju att det hon gör blir väldigt fint och personligt.

En trappa ner, i källarregionerna, är det om möjligt än mer Eva-Lenas domäner. Det största rummet är inrett som en kreativ textilateljé - med symaskin, arbetsbord och hyllor fyllda av tyger från golv till tak. I det mindre rummet bredvid ligger keramikverkstaden med egen drejskiva.

Min syster brukar säga: varför kan du inte hålla dig till en grej. Men varför ska jag göra det, när jag har förmånen att slippa välja.

När Eva-Lena snart ställer ut på Korpens Lustgård i Alingsås, hennes allra första separatutställning här i trakten, blir det med en blandning av textiltryck, keramik och broderi.

– Min syster brukar säga ”varför kan du inte hålla dig till en grej?”. Men varför ska jag göra det, när jag har förmånen att slippa välja.

Det är dags att presentera dig för alingsåsarna som konstnär nu?

– Ja, innan livet är slut, skrattar Eva-Lena.

Utställningen på Korpens Lustgård öppnar den 29 januari och pågår i tre veckor.

LÄS MER:Nu får riksdagen vänta för Mikaela: ”Jag har aldrig varit så glad”

LÄS MER:Så har pandemin förändrat våra hem

ANNONS