Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/7

Jacob i Hol satsar på mobilt sågverk

Med sitt nyinskaffade mobila sågverk kan Jacob Carlson på Hols Hyvleri ta bort mycket av virkestransporten för sina kunder. Och för egen del blir hans arbetsdag aldrig den andra lik. - Det finns inget som luktar goare än nysågat virke, säger han.

LÄS MER: Ett steg för ökad biologisk mångfald i Vårgårda

Vi befinner oss i skogarna runt Kärtared. Gran, tall och de karaktäristiska lärkträden som fäller sina barr på vintern utgör omgivningen. Och i mitten, ett företag som satsar nytt.

Jacob Carlson har drivit Hols Hyvleri sedan 2014 (även om namnet kom till först 2016) där han fokuserat på förädling av virke. Men nu var det dags att växa.

– Jag kom till ett läge där jag behövde hitta på mer, och jag tänkte "ska jag satsa eller sluta"? Det blev det här, säger han.

Tanken är att kunna åka hem till skogsägare och såga på plats. Det kan handla om virke som är övergrovt, barkborreskadat, stormfällt eller helt vanligt virke.

Med det här menas ett mobilt sågverk, en "Trak-Met", byggd ursprungligen i Polen och inhandlat genom en återförsäljare i Skellefteå. Sågverket kan ta stockar på upp till 90 centimeter i diameter med en maxlängd på 5,8 meter.

– Tanken är att kunna åka hem till skogsägare och såga på plats. Det kan handla om virke som är övergrovt, barkborreskadat, stormfällt eller helt vanligt virke. Det är ett mobilt företag och jag kan ställa upp på en kvart och sen kör man, säger han.

Han konstaterar att han har kunder som väntar och i de flesta fall kommer hans arbete handla om att såga virke för kundens eget bruk.

– Det kan vara att man ska brädfodra om sitt hus eller bygga en maskinhall på gården, säger han.

Kunden slipper därmed transporter till och från ett sågverk.

– Min grundtanke är att kunna vara flexibel och ge service, för att kunden ska slippa köra flera mil till en såg. Och bonnasågarna finns knappt kvar nuförtiden, de är ytterst få.

Sågverket som han inskaffat tål regn vilket passar Jacob, som gillar att jobba utomhus.

– Ingen dag är den andra lik, det är trivsamt att vara utomhus och jag tycker om att träffa folk. Sen finns det inget som luktar goare än nysågat virke, säger han.

Vad säger din livspartner om det?

– Ha ha, hon visste vad hon gav sig in på.

Skämt åsido, hur tänker du om din egen säkerhet, att stå ensam så här vid en såg?

- Ja, egentligen är det ju inte ett ensamarbete, tanken är att jobba tillsammans med kunden. Så jag försöker undvika ensamarbete och jag sen går jag aldrig hemifrån utan mobiltelefonen.

Att vara utomhus behöver dock inte vara fel i dessa virustider. Jacob konstaterar att han är positiv men har blandade känslor just nu, när han nyligen investerat flera hundratusen i ett sågverk. Hur corona kommer att påverka hans företag kan han av förklarliga skäl inte sia om.

– Corona gör inte saken bättre direkt, men jag är inte orolig. Man måste kunna se framåt, för kriser har vi haft förut. Visst hade det inte känts kul om det påverkade jobbet i år, men man får bara skratta och le, säger Jacob Carlson.

LÄS MER: Cyklar samlas in i Vårgårda