Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Källarbrand i Vårgårda – misstänkt grov mordbrand

Under natten till måndag ryckte sju enheter från räddningstjänsten ut till ett flerfamiljshus med anledning av en brand i en källare. Den kraftiga rökutvecklingen spred sig till trapphusen och boende fick evakueras. Under natten har polisen upprättat en anmälan om grov mordbrand.

Det var klockan 00.31 som larmet om en brand i ett flerfamiljshus på Backgårdsgatan inkom till räddningstjänsten.

– Vi har en rökutveckling från en källare, men vi har precis börjat arbeta på plats så jag vet inte riktigt hur det ser ut där, säger Åsa Opperud, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg, strax efter att larmet kom in.

Räddningstjänsten ryckte ut till platsen med totalt sju enheter från Vårgårda och Alingsås.

Boende blev evakuerade

Klockan 01.15 var räddningstjänsten fortfarande kvar på plats.

– Vi jobbar med en källarbrand och har fått en rökspridning i trapphusen utöver det. Vi håller på att evakuera byggnaden nu, säger Andreas Håkansson, insatsledare och stabschef på räddningstjänsten i Alingsås.

Flerfamiljshuset ska bestå av tre trappuppgångar och samtliga höll på att evakueras strax efter klockan 01.

Misstänkt grov mordbrand

Även polis larmades till platsen och bistod räddningstjänsten, och under natten har källaren spärrats av för en teknisk undersökning.

– Vi har upprättat en anmälan om grov mordbrand. I nuläget vet vi inte vad som ligger bakom branden, men vi kommer att undersöka det, säger Magnus Schildt, polisen vakthavande befäl i Väst.

Enligt polisen ska ingen person förts till sjukhus med ambulans. Under tidig måndagsmorgon var ingen gripen eller misstänkt.

Räddningstjänsten kunde lämna platsen klockan 04.20 på måndagsmorgonen.

– Det var en brand i källaren som vi släckte. Vi var på plats med både Alingsås- och Vårgårdastyrkan, totalt sju olika enheter, säger Fredrik Hjertén, larm- och ledningsoperatör på Västra räddningsregionen, vid klockan 06.15 på måndagsmorgonen.

Inga personskador

Under morgonen var källaren fortsatt avspärrad i väntan på en teknisk undersökning för att klargöra brandorsak. Ingen person ska ha fått några skador i samband med branden, enligt polisen.

– Den tekniska undersökningen kommer att genomföras så fort det finns möjlighet, men jag kan inte säga när den kommer att göras, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson, och fortsätter:

– Det utreds som grov mordbrand eftersom det var en brand i en byggnad med höga värden, där människor vistas, och där det finns risk för människoliv.

Byggnaden fick utrymmas. Har de som bor där kunnat komma tillbaka?

– Jag har inga andra uppgifter än att källaren är avspärrad, så jag utgår från att de har kunnat komma tillbaka, säger Anna Göransson.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Alingsås Tidning i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.