Obs Montage. Hemtjänstpersonalen borde ha fått ta tester för covid-19, det menar en undersköterska i Vårgårda som AT talat med.
Obs Montage. Hemtjänstpersonalen borde ha fått ta tester för covid-19, det menar en undersköterska i Vårgårda som AT talat med.

Krav på covidtester i hemtjänsten

Vårgårda kommun är oansvarig som inte låtit hemtjänstpersonal testas för covid-19. Det menar en undersköterska AT talat med. – Det är konstigt att man inte gör mer för att hålla ner siffrorna, säger personen.

ANNONS
|

LÄS MER:Nu kan du coronatesta dig

Från och med i måndags kan vem som helst vända sig till sin vårdcentral och be att få bli testad för covid-19, om man har symtom. Det efter nya riktlinjer från Västra Götalandsregionen.

Men för kommunernas vård- och omsorgspersonal så har det fram tills nu varit olika bud. I Vårgårda har hemtjänstpersonalen inte blivit testad, något som en anställd som AT talat med reagerar kraftigt på.

– Ledningen har inte tagit frågan på allvar. Det känns som att varken vi anställda eller de äldre är värda något. Man testar bara i bemanningssyfte, får man in vikarier så testar man inte personer med symtom.

ANNONS

Hur känns det?

– Det är en konstant oro, man är osäker när man sätter sig i bilen. I grannkommunerna testar man, och det är viktigt att vi testas för vi vet inte vad vi bär på. Det är konstigt att man inte gör mer för att hålla ner siffrorna. Det är oansvarigt mot personal och brukare.

Hur har kommunen hanterat covid-19 tycker du?

– Vi bad om skyddsutrustning när covid kom, men vi har bara haft det i fyra veckor. Det fattas förkläden och handskar. Förra veckan fick vi en väska att ha visiret i, innan har man haft det i en påse. Jag tycker inte att vi har blivit hörda.

Enligt den hemtjänstanställde så är elva personer i ett arbetslag hemma med symptom, men enbart fyra har fått testa sig och är positiva för covid-19. Den anställde säger också att tre brukare har avlidit i covid-19 i området där arbetslaget arbetar. Det här är siffror som AT inte fått bekräftade, enligt Gunnel Wessbo, tillförordnad vård- och omsorgschef rör det sig om två avlidna.

– Själv har jag varit runt och träffat brukare och anhöriga och jag vet inte vad jag bär på. Vi är många som vill ta prover för att verksamheten ska vara säker, men vi tas inte på allvar just nu. Det är en konstant frustration.

Nu använder vi visir men inte från början utan först när covid var bekräftat. Kommunen kunde ha jobbat mer förebyggande.

AT har pratat med Kommunals huvudskyddsombud Evonne Kämpe. Hon tycker att väskorna till visiren kom fort på plats, men att själva visiren dröjde för länge.

– Nu använder vi visir men inte från början utan först när covid var bekräftat. Kommunen kunde ha jobbat mer förebyggande. När det gäller provtagning har kommunen gått på regionens rekommendationer men man ska också komma ihåg att hemtjänstpersonalen är människor som känner oro. Kommunen har ett ansvar för arbetsmiljön, säger hon.

Vi testar ur bemanningssynpunkt, all annan testning är regionens ansvar.

Från förvaltningsledningen tycker man inte att man har gjort fel, när man inte coronatestar orolig hemtjänstpersonal. Tf vård- och omsorgschef Gunnel Wessbo menar att Vårgårda gör som övriga kommuner i Sjuhärad.

– Vi har testat dem med små symtom, är du sjuk är du hemma. Vi testar ur bemanningssynpunkt, all annan testning är regionens ansvar. Vill man testa sig kan man nu göra det på vårdcentralen, säger hon.

Hon bekräftar att det finns covidsmittad hemtjänstpersonal i Vårgårda, men säger att det är två och inte tre brukare som avlidit, och det har skett på sjukhus.

– Just nu har vi ingen smitta bland brukare som vi känner till.

Hur de avlidna brukarna med hemtjänst fått sin smitta vill hon inte spekulera i.

– Vi styr inte hur dessa personer rör sig.

Hon håller inte med om kommunen inte jobbat förebyggande eller varit sena med att sätta in visir i hemtjänsten.

– När vi införde visir var det efter att man ändrade sig på nationellt håll och då följde vi de riktlinjerna. Vi har varit snabba att ändra. När det gäller skyddsutrustning har vi haft god tillgång, det stämmer inte att det varit slut, menar hon.

– Jag tycker att vi har jobbat bra med covid i Vårgårda, det är nästan tre månader nu och vi har ingen smitta på särskilt boende. En stor eloge till personalen, säger hon.

LÄS MER:Senaste nytt om covid-19-testerna

ANNONS