Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Evelyn Blomstrand, enhetschef på Kullingshemmet, gläds åt regeringens besked att äldreboenden åter får öppna för besök, men manar till försiktighet. Bild: Philip Mauritzson

Kullingshemmet om glädjebeskedet

Från 1 oktober är det åter tillåtet att besöka äldreboenden, det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) i dag.

På Kullingshemmet i Vårgårda konstaterar enhetschef Evelyn Blomstrand att beskedet är välkommet hos boende och anhöriga.

– Det är såklart jättepositivt för dem. Det har varit en väldigt smärtsam tid, ledsamt för alla som vill träffas, säger hon.

Men hon poängterar samtidigt att boendet får öppna upp med största försiktighet.

– Det är inte bara att öppna upp. Vi får titta över våra rutiner för det handlar om liv och hälsa, pandemin är inte över. Vi kommer att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Fram till 1 oktober kommer vi att ta fram rutiner och åtgärder.

Är det rimligt att säga att det kommer finnas ett före och efter corona, vad gäller hälsoskyddsrutiner på äldreboenden?

– Ja, jag tror att våra rutiner har kommit för att stanna. Det kommer i alla fall att sitta i länge. Det har skapats en insikt om hur snabbt smitta sprider sig och att man måste vara försiktig. På boendena finns samhällets mest sköra målgrupp som har en försämrad hälsa.

Det finns lärdomar för hela samhället, menar Evelyn Blomstrand.

– Ja, det är ju att medvetenheten har ökat. Att kärleken till en anhörig kan bli den största fienden. Att komma nära blir livsfarligt.

Hon konstaterar att man från personalens sida inte gått och väntat på regeringens besked, snarare tvärtom.

– Nej, vi har jobbat i nuet, och vi har jobbat med värsta scenariot. Nu går det istället åt andra hållet, så då kommer vi att börja jobba med det. Sen känner jag mig trygg i vår MAS-funktion (medicinskt ansvarig sjuksköterska) och det MAS-nätverk som finns i Sjuhärad. Vi kommer att ha bra rutiner vid öppnandet.

Ska ni fira på boendet nu?

– Haha, det har jag inte hunnit fundera över, men det känns rimligt.

LÄS MER: Regeringens beslut - besöksförbud på alla äldreboenden