Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Går samman. Jan Davidsson, på Vårgårda pastorat, Robert Almqvist på kommunens vård- och omsorgsförvaltning och Eva Andersson på Equmeniakyrkan i Vårgårda samarbetar för att kunna ge äldre personer hjälp med att handla. Bild: Philip Mauritzson

Kyrkorna och kommunen erbjuder hjälp med handling

Nu erbjuder Equmeniakyrkan och Svenska kyrkan i Vårgårda hjälp till de äldre som inte kan ta sig till affären eller apoteket, med anledning av coronaviruset. – Man behöver inte vara medlem, säger Eva Andersson diakon i Equmeniakyrkan i Vårgårda.

LÄS MER: Vårgårdabutiker går på knäna - kommunen rycker in

Vårgårda kommun har lagt ut information på sin hemsida om möjligheten att få hjälp med att handla. Kommunen har inrättat en servicetjänst där man en gång i veckan kan få hjälp att handla livsmedel till en kostnad för varje tillfälle. Här riktar man sig till personer över 68 år.

Men det finns också ideell hjälp att få. Equmeniakyrkan i Vårgårda har haft igång sitt erbjudande om hjälp till handling sedan en vecka. Diakon Eva Andersson berättar att man inte har något ålderskrav.

– Vi tar inte ut någon ersättning, och man behöver inte vara medlem. Så det går bra att höra av sig, säger hon.

Hennes bild är att de flesta äldre har någon anhörig som kan hjälpa till.

– Jag har hjälpt en person med att gå till apoteket för att ta ut medicin. Jag gör det här i mån av tid och jag har också aktiverat en grupp i kyrkan på 4-5 personer, berättar hon.

Även Svenska Kyrkan erbjuder hjälp med att handla, för dem som behöver.

– Ja, vi har också fått förfrågan från kommunen om att hjälpa till. Sen har vi inventerat i vår organisation vilka som skulle kunna hjälpa till i kommunen, inom barnomsorg, äldreomsorg och LSS. Det är inte aktuellt just nu men vi har skrivit en lista och skickat till kommunen, berättar Jan Davidsson, komminister och vikarierande kyrkoherde i Vårgårda pastorat.

Han konstaterar att coronaviruset märks i kyrkans verksamheter. Det är inte lika många som vanligt på gudstjänster. Men för dem som vill kunna vistas mer i kyrkorna utan att gnugga axlar med andra, så tänker nu Svenska Kyrkan i Vårgårda hålla öppet på dagtid.

– Vi planerar att öppna alla kyrkor 8–18, så att man kan sitta där. Vi tror att det finns ett behov av att kunna komma in och tända ett ljus, säger Jan Davidsson.

LÄS MER: AHK ger en hjälpande hand