Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Ljurhalla – platsen som åskan älskar

Ingen kan säga säkert varför, men åskovädren verkar dras till lilla Ljurhalla. Här har var annat hus råkat ut för en åskskada de senaste tio åren.
Stig och Kirsti Hjerm har drabbats tre gånger. När deras försäkringsbolag erbjöd gratis installation av åskskydd tvekade paret inte en sekund.

Det röda trähuset köptes som sommarstuga 1988, men är sedan många år tillbaka ett ombyggt permanentboende. Utsikten över sjön Säven är fantastisk, särskilt när solen tittar fram mellan molnen som den gör lite då och då den här majdagen.

Men solen har inte bara lyst över Stig och Kirsti Hjerms hus de senaste åren. Sedan 2014 har de råkat ut för åskskador tre gånger, vilket gör de till några av Ljurhallas mest olycksdrabbade i det här avseendet.

Och då är hela bygden betydligt värre drabbad av åskskador än de flesta områden. När Länsförsäkringar Älvsborg tittade närmare på sin statistik över åskskador hos kunder var det ett postnummer som stack ut rejält.

– I de flesta områden är ungefär vart tionde hus drabbat under en tioårsperiod. I Ljurhalla har nästan var annat hus haft en åskskada de senaste tio åren. Vi reagerade ju när vi såg det, säger Joel Engblom, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Älvsborg.

Någon uppenbar förklaring har varken Joel eller hans kollega, försäkringsbolagets skadeförebyggare Johan Johansson, kunnat hitta.

– Åskan är ju alltid svår att förklara, men det är mycket vatten här omkring och det ”gillar” ju åskan, funderar Johan när vi ses hemma hos paret Hjerm i Ljurhalla.

Senaste gången gick både gräsklipparen och två tv-apparater sönder.

Lyckligtvis är det ganska ovanligt att blixten slår rakt ner i ett hus. Fast även blixtnedslag i närheten av hus kan orsaka åskskador på egendom, eftersom el- och vattenledningar kan föra elektriciteten vidare.

Till de värsta åskskadorna hör brand, men blixten kan också förstöra vitvaror eller annan utrustning i hemmet för 10000-tals kronor. Själva har Stig och Kirsti fått sin robotgräsklippare förstörd tre gånger.

– Senaste gången gick både gräsklipparen och två tv-apparater sönder. Vi fick ut 10000 kronor från Länsförsäkringar och fick stå för 5000 själva, säger Kirsti, som har flera starka minnen av åskoväder i huset.

En gång rullade ett mindre eldklot över altangolvet när blixten slog ner, berättar hon. En annan gång slog det gnistor ur ett eluttag och skrämde slag på katten.

Om det faller väl ut hoppas vi kunna göra fler proaktiva insatser, till exempel skydd mot brand eller skyfall.

Nyligen gick Länsförsäkringar Älvsborg ut och erbjöd alla sina kunder i Ljurhalla gratis installation av åskskydd. Joel Engblom menar att det gynnar både kunderna själva, som kan känna sig tryggare nu, och bolaget som agerar proaktivt genom att skydda kundernas hus.

– Det ska bli intressant att följa effekten av det här, tycker Joel.

– Om det faller väl ut hoppas vi kunna göra fler proaktiva insatser, till exempel skydd mot brand eller skyfall, tillägger Johan.

Han konstaterar att både extremväder och så kallade naturskador på kunders egendom har blivit vanligare på senare tid.

Hittills har drygt hälften av de tillfrågade kunderna nappat på erbjudandet om åskskydd. Till dem hör alltså Stig och Kirsti Hjerm som precis har fått sitt åskskydd installerat av elektrikern Pontus Aghamn när AT hälsar på.

Det kändes självklart att tacka ja till det här?

– Det gjorde det! Hade det kostat några kronor hade man ju fått tänka efter, men nu var det inget att tveka på. Det var bara att köra, menar Stig, och Kirsti håller med:

– Det här är fantastiskt, tycker jag. Det är sådant som man inte tar initiativ till att fixa själv.

LÄS OCKSÅ: Lokalt åkeri storsatsar: ”Jag har alltid varit en visionär”

LÄS OCKSÅ: Här öppnar Jennica en unik inredningsbutik

Så skyddar du dig mot åskskador

Om åskan är på väg:

1. Dra ur strömkontakter på elektronik som exempelvis tv, dator och robotgräsklippare.

2. Har du robotgräsklippare: Ställ in klipparen i garaget och dra ur kontakterna även till begränsningskabeln.

3. Ladda aldrig mobil, dator, elcykel-batteri, robotgräsklippare, elbil eller annan utrustning under åskoväder.

Om du vet att åskan har gått och misstänker att blixten har slagit ner:

1. Kolla så att vitvaror som kyl och frys fungerar.

2. Titta, lukta och lyssna hemma. Använd aldrig lampor, kontakter, sladdar eller elektriska apparater som verkar skadade, luktar eller låter konstigt.

3. Om du är osäker, kontakta en elektriker som kan komma och undersöka din fastighet.

KÄLLA: Länsförsäkringar Älvsborg

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Alingsås Tidning i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.