Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bengt Abrahamsson är vd och grundare till Emtunga Transport, som nu växer ytterligare och satsar på lastbilstvätt och däckverkstad.  Bild: Jenny Schagerlind
Bengt Abrahamsson är vd och grundare till Emtunga Transport, som nu växer ytterligare och satsar på lastbilstvätt och däckverkstad. Bild: Jenny Schagerlind

Lokalt åkeri storsatsar: ”Jag har alltid varit en visionär”

Flytten till Vårgårda närmar sig för Herrljungaåkeriet Emtunga Transport. Ägaren Bengt Abrahamsson avslöjar nu att man kommer bygga både lastbilstvätt och däckverkstad på den nya tomten.
– Jag har alltid varit en visionär, säger han.

Att Emtunga Transport flyttar från Stenunga utanför Herrljunga till Vårgårda är ingen nyhet. Redan i augusti 2020 berättade AT om flyttplanerna och träffade Bengt Abrahamsson på den nya tomten, som ligger nära Rasta och E20.

En ny logistikanläggning med kontor, verkstad och lager ska det bli.

Nu har expansionsplanerna vuxit ytterligare. Företaget har bestämt sig för att också satsa på en tvätthall och en däckverkstad för lastbilar. Båda ska vara öppna även för andra lastbilsägare och åkerier.

– Vi har planer på en truckdieselanläggning också, där man kan tanka lastbilar och andra dieseldrivna fordon. Men det är inte helt klart än. Vi behöver få tillstånd från Trafikverket och har skickat in papper om det, berättar Bengt Abrahamsson.

Den 13 juni tas första spadtaget och i april nästa år ska hela anläggningen stå klar. Kanske kommer även truckdieselpumparna kunna öppna då, om Emtunga Transport bara får tillstånd att bygga den delen.

Man får ju inte stå hemma och tvätta varken personbilar eller lastbilar längre. Så det finns en marknad för det, helt klart!

Bengt Abrahamsson tror på åkeriets satsning. Idag finns det ingen lastbilstvätt varken i Vårgårda eller Herrljunga. Närmaste orter som har det är Alingsås och Vara.

– Man får ju inte stå hemma och tvätta varken personbilar eller lastbilar längre. Så det finns en marknad för det, helt klart!

Bengt Abrahamsson ser alla lastbilar som passerar Vårgårda som potentiella kunder, med andra ord åkerier från hela landet. Tomtens läge, bara två kilometer från E20, har spelat en betydande roll i expansionen. Nybygget kommer ju trots allt att kosta en del. Runt 35 miljoner kronor har Bengt Abrahamsson kalkylerat med.

Åkeriet startade Bengt och hans fru Christina redan 1981 – i Emtunga, därav namnet. Nu börjar paret närma sig pensionen och räknar med att nästa generation snart tar över familjeföretaget. Två av döttrarna och alla tre svärsönerna jobbar redan på Emtunga Transport.

Men slut på idéer är det ändå inte i Bengt Abrahamssons skalle...

– Det finns stora planer på annat också, men det får vi ta en annan gång. Det är för tidigt...

Du är en visionär?

– Ja, det har jag alltid varit.

LÄS OCKSÅ: Här öppnar Jennica en unik inredningsbutik

LÄS OCKSÅ: Arbetsmiljön på Herrljungaskola under lupp

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Alingsås Tidning i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.