Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Det blev andra villkor än man tänkt sig. Ursprungsplanen kunde helt enkelt inte följas”, konstaterar Bengt Hilmersson om Vårgårda Bostäder energiprojekt.

”Man gapade nog efter för mycket”

Tråkigt men klokt beslut. Det anser kommunalråd Bengt Hilmersson (C) om att Vårgårda Bostäder lägger ner sitt vätgasprojekt.
– Man gapade nog efter för mycket. Nu gäller det att rida ut stormen, säger han.

LÄS MER: Prisbelönt energiprojekt avvecklas

Att det prisade och omtalade energiprojektet på Klockarebolet inte blir verklighet i den skala som var tänkt är något Bengt Hilmersson beklagar.

”Allt är inte bortkastat”

– Det är ju trist att det inte gick. Men saker och ting förändras över tid. Det blev andra villkor än man tänkt sig. Ursprungsplanen kunde helt enkelt inte följas.

– Jag tänker att man borde kollat upp det lite tidigare men ibland blir det inte så, tillägger Hilmersson.

Tycker du att beslutet att lägga ner var rätt med tanke på hur bolagets ekonomi ser ut nu?

– Ja, absolut. Lär man sig mer om något ska man inte vara rädd för att ångra sig och ta andra beslut. Och allt är ju inte bortkastat. Det blir fina hus och solcellerna kommer ändå att kunna användas.

Får bättre insyn

Bengt Hilmersson säger att man från kommunledningens sida kommer att följa bolaget noggrant den närmaste tiden och diskutera hur man ska kunna stötta. Insynen är en annan än tidigare då kommunstyrelsen bjudits in att sitta med vid Vårgårda Bostäders styrelsemöten.

– Jag tror att bolaget vill ha den tryggheten, säger Hilmersson, som trots allt ser ganska optimistiskt på framtiden för Vårgårda Bostäder.

”Var ett för stort projekt”

– Jag är inte så orolig. Det finns ett bra värde i bolaget. Hyrorna stiger, även om det inte sker jättesnabbt, och husen ökar i värde medan lånen betalas av. Så det borde gå åt rätt håll så länge man inte bygger nytt.

Du håller med vd:n Ulf Bengtsson om att nybyggnation är otänkbart den närmaste tiden?

– Ja. Det här med vätgasen var ett för stort projekt för Vårgårda Bostäder. Man gapade nog efter för mycket. Nu gäller det att rida ut stormen.