När tillvaron tog stopp hittade Rakel lugnet i Skogsbygden

Att ta det lugnt har aldrig tidigare legat för Rakel. Hon och hennes man Joen brukade skoja om det förr; vem har tid att vila? För fyra år sedan kraschade Rakel in i väggen och blev tvungen att omvärdera hela sitt liv.
– Oavsett min kropp är jag mycket mer lycklig i själen och mindre stressad nu, säger hon.

ANNONS
|

De sitter i varsin fåtölj mittemot mig och berättar om livet som det ter sig numera, Rakel och Joen Heed Windahl. Rakel har avbokat den här veckans medicinska rehabilitering på en bondgård i närheten för att orka med intervjun.

När jag ser tillbaka nu fanns ju signalerna där i flera år... Men jag har aldrig lyssnat på min kropp utan bara tänkt ”nu kör vi på”.

Rakel och hennes man är båda anställda inom kultursektorn, Joen som filmkonsulent och Rakel som konstkonsulent hos KulturUngdom i Göteborg. Det var också på jobbet de träffades och blev ett par. Tempot var alltid högt och projekten många.

– När jag ser tillbaka nu fanns ju signalerna där i flera år. Det började med sömnsvårigheter och hjärtklappning. Men jag har aldrig lyssnat på min kropp utan bara tänkt ”nu kör vi på”. Jag umgicks med jättemånga människor och skulle alltid hjälpa alla med allt möjligt, fast jag hade fullt upp själv.

ANNONS
Rakels utmattning har gett henne nya insikter om sig själv. Kanske är hon egentligen inte så social som hon alltid har trott...
Rakels utmattning har gett henne nya insikter om sig själv. Kanske är hon egentligen inte så social som hon alltid har trott... Bild: Jenny Schagerlind

I februari 2017 började de mer diffusa symtomen övergå i yrselanfall och panikkänslor.

– Jag tyckte till exempel att det var jättejobbigt att åka spårvagn. Jag mådde verkligen inte bra psykiskt heller, och det var jag inte van vid. En dag på jobbet kunde jag plötsligt inte läsa en text på datorn och förstå vad det stod.

Det kändes som om jag hängde upp och ner hela tiden, som om jag inte fick något syre till huvudet.

Rakel uppsökte läkare och blev sjukskriven en månad. När hon började jobba igen eskalerade allt ganska snabbt. Hjärtklappningen och ångesten kom tillbaka. Rakel blev dessutom ljud- och ljuskänslig.

– Jag fick gå med hörselskydd inomhus och fick flera panikångestattacker då jag trodde att jag skulle dö, minns hon. Det kändes som om jag hängde upp och ner hela tiden, som om jag inte fick något syre till huvudet.

Rakel hade drabbats av en svår utmattning. Såhär nästan fyra år senare är hon fortfarande sjukskriven på heltid med hjärntrötthet och minnesproblem. Att lämna storstadspulsen för lugnet på landet har varit ett sätt att försöka ta sig vidare i rehabiliteringen.

Rakel och Joen var särbos ända tills de köpte huset i Skogsbygden. Nu bor de under samma tak men har ändå skilda sovrum.
Rakel och Joen var särbos ända tills de köpte huset i Skogsbygden. Nu bor de under samma tak men har ändå skilda sovrum. Bild: Jenny Schagerlind

– För två år sedan sa vi att nu måste vi göra något, berättar Rakel. Vi har alltid varit särbos förut, även efter att vi gifte oss, det har varit vårt lifehack, men så fick vi möjligheten att köpa Joens lägenhet.

Jag har tänkt att jag inte kan bo på landet för då skulle jag få lappsjuka.

Båda såg då möjligheten att sälja den och förverkliga husdrömmen som de båda hade burit på länge. I augusti 2019 gick flyttlasset till det gamla 1800-talshuset i Skogsbygden.

– Vi började spara till ett hus tidigt i vårt förhållande, men då tänkte vi nog att det skulle bli en sommarstuga, säger Joen.

– Ja, jag har varit en sådan ”Majorna-patriot”, instämmer Rakel. Jag har tänkt att jag inte kan bo på landet för då skulle jag få lappsjuka.

I trädgården hämtar både Rakel och Joen ny energi. Det gamla äppelträdet har till och med fått ett namn. ”Hon heter Amma och känns nästan som en vän”, säger Rakel.
I trädgården hämtar både Rakel och Joen ny energi. Det gamla äppelträdet har till och med fått ett namn. ”Hon heter Amma och känns nästan som en vän”, säger Rakel. Bild: Jenny Schagerlind

Så har det inte alls blivit. Sedan flytten har däremot båda Joen och Rakel fått nya hobbies och vanor.

– Det är ganska svårt att göra livsstilsförändringar har jag märkt, men det finns andra möjligheter när man kommer ut till ett sådant här ställe. Jag går i skogen jätteofta nu, säger Rakel och berättar skrattande hur hon brukar lägga sig i någon mosse och bara vara.

I den stora trädgården runt huset börjar olika ”rum” ta form. I en del ligger hönshuset, i en annan del har paret börjat odla, en tredje har förvandlats till umgängesyta med bänkar, eldstad och en halvfärdig pizzaugn. Rakel medger skrattande att det mest är hon som planerar och hennes man som färdigställer projekten.

– Jag har fortfarande kvar mina fritidsintressen, men den där tiden som man förut bara använde till att slötitta på datorn eller något sådant lägger jag numera ute i trädgården istället, konstaterar Joen.

Odling har blivit ett nytt fritidsintresse. ”Den där tiden som man förut bara använde till att slötitta på datorn eller något sådant lägger jag numera ute i trädgården istället”, konstaterar Joen.
Odling har blivit ett nytt fritidsintresse. ”Den där tiden som man förut bara använde till att slötitta på datorn eller något sådant lägger jag numera ute i trädgården istället”, konstaterar Joen. Bild: Jenny Schagerlind

Att inse att man har kraschat rejält och inte veta när – eller ens om – man någonsin blir helt frisk igen är förstås mentalt tungt att bära.

Det går inte att stressa fram en läkning när man har blivit såhär sjuk.

Samtidigt har Rakel så sakteliga börjat skapa igen och till och med köpt en gammal cirkusvagn som står i trädgården och ska inredas till konstateljé.

– Jag har varit jättenere och inte brytt mig om något, erkänner Rakel. Det går inte att stressa fram en läkning när man har blivit såhär sjuk. Men nu har jag hittat tillbaka till min kreativitet och börjar få tillbaka min inspiration. Det går bra så länge det inte är någon press på mig, att jag inte behöver sälja min konst eller så.

Rakels skaparlust börjar så smått komma tillbaka. Den här gamla cirkusvagnen har hon tänkt att renovera och förvandla till konstateljé.
Rakels skaparlust börjar så smått komma tillbaka. Den här gamla cirkusvagnen har hon tänkt att renovera och förvandla till konstateljé. Bild: Jenny Schagerlind

Jag har kommit på att jag inte alls är så social egentligen. Jag tycker att jag själv är asrolig att umgås med.

Rakel säger att en positiv sak med utmattning är att man tvingas lära känna sig själv på djupet.

– Jag har kommit på att jag inte alls är så social egentligen. Jag tycker att jag själv är asrolig att umgås med! Förut har jag fyllt upp den där egentiden med massa annat. Varför har jag gjort det...?

Hur har din rehabilitering påverkats av att ni flyttat hit till Skogsbygden, då?

– Jag är avslappnad här på ett annat sätt. Jag kan inte agera på alla erbjudanden som kommer, och det är bra. Folk kan inte heller ”bara titta förbi” på samma sätt som i Göteborg. Jag lever mycket mer mitt sanna jag här. Oavsett min kropp är jag mycket mer lycklig i själen och mindre stressad nu.

LÄS MER:En anrik herrgård med hemliga gångar

LÄS MER:Frida guidar andra till ett hälsosammare liv

LÄS MER:My vill hjälpa dig med din stress

ANNONS