Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Peter Andersson, vård- och omsorgschef i Vårgårda kommun, säger att utbrottet på Kullingshemmet är under kontroll. Bild: Jenny Schagerlind
Peter Andersson, vård- och omsorgschef i Vårgårda kommun, säger att utbrottet på Kullingshemmet är under kontroll. Bild: Jenny Schagerlind

Nu 19 personer med covid-19 på Kullingshemmet

Det är sammanlagt 19 personer som testats positiva för covid-19 på Kullingshemmet, men utbrottet är under kontroll, säger vård- och omsorgschef Peter Andersson. Vaccineringen har nu kommit igång i både Vårgårda och Herrljunga.

LÄS MER: Valeryd växer på historisk mark

LÄS MER: Trafikverket backar i skyltfrågan

Det har förekommit lite olika uppgifter om hur stort utbrottet blivit. I senaste AT rapporterade vi om att 18 personer, brukare och personal, drabbats av covid-19. I tisdags gick kommunen ut med att ytterligare tre brukare drabbats, men det visade sig inte vara så illa.

– Två svar kom tillbaka negativa, säger vård- och omsorgschef Peter Andersson till tidningen under onsdagen.

Det betyder att det i skrivande stund är totalt 19 personer som har smittats. De flesta har lindriga symptom och i en del fall hade kanske inte covid upptäckts om inte det varit för utbrottet.

– Vi hittade sex, sju personer under smittspårningen och de hade milda symptom. Det visar hur lurigt covid är, för man kan ha en samsjuklighet. Febertoppen vid covid tar man udden av med smärtstillande för den sjukdom man har, säger Peter Andersson.

Efter utbrottet har brukarnas anhöriga blivit uppringda av kommunen.

– Men vi vill inte gå ut med ett besöksförbud föra det är deras hem. men vi ser gärna att man väntar med besök.

Hur ser du på utbrottet nu?

– Det är under kontroll. Vi har en tuff helg framför oss bemanningsmässigt, men vi löser det. Jag har pratat med cheferna på boendena och de har en beredskap.

Än så länge är det bara en person som fått uppsöka sjukhus.

– Det är jätteolyckligt att det här kom nu, så på målsnöret, säger han.

I Vårgårda och Herrljunga har det nu börjat att vaccineras brukare för fullt.

– Det har gått bättre än förväntat och nu vill vi få ut vaccinet i ordinärt boende. Vi ser slutet av tunneln.

I Herrljunga har kommunen meddelat att personal på Herrljungas särskilda boenden planeras att vaccineras under vecka tre.

– En lättnad att det kommit igång, hälsar Berith Källerklint, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

– Vi erbjuder även vaccin till de som har hushållskontakter hemma, exempelvis partnern till brukaren. Detta för att de ska slippa ta sig till vårdcentral och därmed utsätta sig för flera kontakter som kan smitta, säger hon.