Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunens korttidsboende flyttade i somras från Vårgården till närliggande Kullingshemmet. Nu kritiseras omorganisationen.  Bild: Jenny Schagerlind
Kommunens korttidsboende flyttade i somras från Vårgården till närliggande Kullingshemmet. Nu kritiseras omorganisationen. Bild: Jenny Schagerlind

Omorganisation upprör: ”Patienterna får inte den vård de har rätt till”

I somras flyttades kommunens korttidsboende från Vårgården till Kullingshemmet. Men personalen och kompetensen flyttade inte med.
– Patienterna får inte den vård de bör få eller har rätt till, säger Gunilla, en upprörd vårdanställd.

Vårgårdas korttidsboende, som alltså helt nyligen har flyttat till andra lokaler, tar emot många olika sorters patienter.

Det kan vara allt från strokepatienter eller rehabpatienter med frakturer till cancerpatienter som är i behov av palliativ vård. Boendet är i många fall en slags förlängd arm mellan sjukhusvården och hemmet.

För patienterna har flytten inte bara inneburit nya lokaler utan också ny personal. Problematiskt, anser en vårdanställd på Vårgården som AT har pratat med.

– Patienterna får inte den vård de bör få eller har rätt till, säger Gunilla (som egentligen heter något annat).

– Sedan kan jag tycka att man inom organisationen inte har gett den nya personalen förutsättningar för att lösa det här jobbet, fortsätter hon. Det är inte schysst. Jag tycker så synd om dem.

Det är förfärliga lokaler med långa mörka korridorer, ja en väldigt tråkig miljö!

I vintras informerades personalen på Vårgården om den planerade flytten av korttidsboendet, och diskuterade då konsekvenser med sin enhetschef. Flera risker identifierades redan då. Den allvarligaste var en uppenbar risk för just kompetensbrist bland personalen.

– Korttidsboendet har funnits på Vårgården i tio år och under den tiden har man hunnit bygga upp en enorm erfarenhet och kompetens, påpekar Gunilla.

– Frågan ställdes till några stycken om de ville flytta med men tyvärr nappade ingen på det. Det skulle ju innebära en ny chef och nya lokaler.

Undermåliga lokaler

Enligt Gunilla är lokalerna på Almen, avdelningen på Kullingshemmet, som nu inhyser korttidsboendet undermåliga.

– Det är förfärliga lokaler med långa mörka korridorer, ja en väldigt tråkig miljö!

Informationen om omorganisationen har varit obefintlig till oss anhöriga. Vi har inte fått veta någonting,

Gunilla har noterat att flera anhöriga också har reagerat negativt på flytten. AT har pratat med en av dem, vi kan kalla henne Kajsa, som upplever att hennes mamma har kommit i kläm i omorganisationen. Kajsa berättar att hennes mamma har flyttat runt och fått byta avdelning tre gånger under det senaste året.

– Informationen om omorganisationen har varit obefintlig till oss anhöriga. Vi har inte fått veta någonting, menar hon.

Mammans hälsotillstånd gör att mycket av dialogen med personalen förs via Kajsa.

– Eftersom jag inte har fått veta att korttidsboendet ska flytta har ju inte mamma vetat heller. De har kört över mamma.

Brister i vården

Kajsa vittnar också om brister i vården av varierande grad. Allt från att hennes mamma inte fått tänderna borstade under dagen till att ett livshotande tillstånd höll på att missas. Först efter upprepade påstötningar från Kajsa ringde personalen till slut efter ambulans.

Hon säger ofta att hon inte vill leva längre, för hon vill inte bo på den avdelningen. Det är bara förvaring.

Den så kallade genomförandeplanen där viktiga uppgifter om varje patients hälsotillstånd finns antecknat verkar inte ha flyttat med mellan avdelningarna.

– Personalen vet ju inte sitt uppdrag då! Jag har ifrågasatt det hela tiden, men får inga riktiga svar. Hur svårt kan det vara att flytta en pärm? Eller så har de gjort det och läser inte i den, säger Kajsa.

Hennes mamma är inte längre kvar på korttiden utan har nu hamnat på en annan avdelning på Kullingshemmet. En avdelning där hon också vantrivs.

– Hon har blivit sämre, både fysiskt och psykiskt, konstaterar Kajsa sorgset. Hon säger ofta att hon inte vill leva längre, för hon vill inte bo på den avdelningen. Det är bara förvaring.

LÄS OCKSÅ: Vård- och omsorgschefen: Vi får göra en genomlysning

LÄS OCKSÅ: Persgrens (MP) besvikelse: ”Helt knäckt i måndags”

LÄS OCKSÅ: Vårgårda Blommor & Trädgårdshandel firade nyöppning

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Alingsås Tidning i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.