Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Planen sprack – och Vårgårda fick ett nytt fik

– Jag hade egentligen tänkt att sitta på rumpan och inte göra nåt!
Marika Svenssons plan sprack ganska rejält när maken Stig såg den där annonsen om en ledig cafélokal på Kungsgatan. Nu får pensionen vänta.

För om det går som paret Svensson hoppas tar nyöppnade Mopar Café över som självklar mötesplats i Vårgårda efter Stjärnegärdet Kök & Fik, som stängde för några månader sedan.

Sedan dess har lokalen fått sig en rejäl makeover; nya tapeter och ny inredning. Stilen minner om 50-talet, raggarbilar och rock 'n roll. För det är ingen slump att Vårgårdas nya fik döpts till just Mopar Café.

– Mopar är ju en del av Chrysler och ja det är en hobby vi har haft i många år. Vi har egna veteranbilar och åker på träffar och så, berättar Stig.

Slog till direkt

Bilar är alltså en stor del av Stigs och Marikas liv – men det är det här med bakverk och caféverksamhet också. I 20 år - fram till 2017 - drev paret auktionshallen i Horla med tillhörande café. När hallen stängde hade de först tänkt gå över till ett lugnt pensionärsliv.

– Men det funkade inte, jag är för rastlös, konstaterar Marika. En dag såg Stig annonsen om den här lokalen och sa: "Ska vi köpa ett café på Kungsgatan?". Jag behövde inte ens fundera utan kände direkt "vi kör"!

Fullt upp trots corona

Mopar Café öppnade den 9 mars och trots coronatider har det varit fullt upp varje dag sedan dess.

– Det är sällan vi inte har haft någon kund här inne alls. Och första veckan hade vi egentligen mer att göra än vad vi hann med. Sedan är det klart att det är lite nyhetens behag också, menar Stig som ändå är försiktigt optimistisk inför framtiden.

– Hittills har gästerna varit i väldigt blandade åldrar. Både familjer, äldre och yngre.

– Och idag kom några ungdomar som läser på universitetet och satt här och fikade och pluggade, nu när skolan håller stängt. Det tycker jag är så roligt, tillägger Marika.

Saknat ännu ett café

Det är hon om står för bakandet i köket medan Stig möter kunderna bakom kassadisken. En perfekt uppdelning vad det verkar. Marika älskar – enligt egen utsago – att baka medan hennes man älskar att snacka med folk.

Under intervjun ramlar ett after work-gäng in. Det är Madeléne Smok från Team Maddes, och hennes kollegor, som kommer direkt från jobbet för att ta en fika ihop. Madeléne tycker att det har saknats ännu ett café i centrum.

– Affärsmässigt kommer vi kunna ha mycket nytta av Stig och Marika. De är drivna, positiva och öppna för samarbeten. Ja, jag tror att det här blir jättebra för hela samhället, säger hon.