Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Montage av en gps från en traktor och kommunpolis Robert Möörk.  Bild: Filip Landqvist
Montage av en gps från en traktor och kommunpolis Robert Möörk. Bild: Filip Landqvist

Polisen varnar efter stölder av dyr GPS-utrustning – misstänker internationella nätverk

Efter ett flertal stölder av dyr och avancerad GPS-utrustning till traktorer och andra större fordon går nu polisen ut och varnar både allmänheten och företagare. Dubbla stölder i Vårgårda senaste månaden.

– Det här är sådan verksamhet som de internationella nätverken sysslar med, säger Robert Möörk, kommunpolis Vårgårda/Herrljunga.

Den senaste tiden har det skett en kraftig ökning av antalet stölder av GPS-utrustning från traktorer och jordbruksmaskiner i hela södra Sverige. Polisen har nu gått ut och varnat på flera olika Facebook-sidor kring stölder av just den här typen. I ett av inlägger skriver polisen följande:

”Tjuvar har riktat in sig på lantbruk och den GPS-teknik som används i maskiner främst under vårbruket. De som drabbats menar att om man blir av med en GPS-utrustning i dessa tider är det en mycket stor stressfaktor och inte minst en stor ekonomisk förlust”

– Det rör sig om många hundratusentals kronor. Det är väldigt avancerad utrusning, säger Robert Möörk.

Gissningsvis rör det sig om organiserade gärningsmän som har god kännedom om lantbruk och som vet att GPS-utrustning används av många jordbrukare i det arbete som nu utförs på gårdar.

Under mars månad har det varit två stölder av den här typen i AT:s spridningsområde. Både har skett i Vårgårda kommun. Det var en bandtraktor som blev av med sin utrustning vid vägbygget intill Rasta och vid det andra tillfället var det ett skogsbruk/lantbruk i Siene som blev av med värdefull teknik.

– Sådana här stölder sker ofta nattetid. Gärningsmännen monterar bort det de är ute efter, för att sedan sälja den på den svarta marknaden – säkert utanför landets gränser, säger Möörk

– Vi är väldigt intresserade av tips. Har man sett något får man väldigt gärna höra av sig på 114 14.

Möörk berättar att de här typen av ligor ofta rör sig över stora områden.

– De hittar någon typ av ankarplats, det kan vara en stuga som de hyrt eller en husvagn eller liknande, och sen brukar de röra sig över en radie på 15 mil därifrån. Sen kan de ju såklart dra vidare ut i landet.

Polisen uppmanar lantbrukare och andra med liknande teknik som beskrivs att ta den lilla extra tid det tar att köra in traktorn eller att ta ur eftertraktad elektronisk utrustning innan man går hem för dagen – för att förebygga och försvåra för tjuven.

Polisens fem tips till lantbruket:

• Ta GPS-utrustningen med dig

Det allra enklaste sättet att undvika stöld är helt enkelt att plocka bort avtagbar GPS-utrustning när du lämnar traktorn.

• Ställ in traktorn

En annan enkel, men ibland tidskrävande åtgärd, är att ställa in jordbruksmaskiner i låsta utrymmen över natten eller om man lämnar sin gård en längre tid.

• Aktivera skyddssystem

Aktivera skyddssystem som finns för att försvåra för tjuven. Skyddssystem kan betyda flera olika saker, till exempel att man behöver en pinkod för att låsa upp enheten. Om du inte har det just nu så kan du prata med tillverkaren av din GPS-utrustning – i vissa fall går det att efterinstallera.

• Stöldmärk GPS-utrustningen

Du kan vända dig till tillverkare av din GPS-utrustning för att diskutera stöldmärkning. Att kunna spåra eller upptäcka stulen utrustning är ett bra sätt att skrämma iväg tjuvarna, men det kan även innebära en chans att få tillbaka utrustningen efter en stöld. Ta del av information om DNA-märkning.

• Ha back up

En stöld av GPS-utrustning är ett ovälkommet avbrott i arbetet, och om utrustningen inte återfinns är det också mycket data som går förlorad. Se därför till att regelbundet göra en back up av datan i GPS enheten.