Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mats Carlberg överlämnar protestlistorna till kommunalråd Bengt Hilmersson (C). Den 29 september ska kommunstyrelsen ta beslut om Tångaskogen.  Bild: Jenny Schagerlind
Mats Carlberg överlämnar protestlistorna till kommunalråd Bengt Hilmersson (C). Den 29 september ska kommunstyrelsen ta beslut om Tångaskogen. Bild: Jenny Schagerlind

Protestlistorna som kan stoppa kommunens byggplaner

Motståndarna till byggplanerna i Tångaskogen satsar på en sista avgörande knockout. Under måndagen överlämnades protestlistor med över 1000 namn till Vårgårdas kommunalråd Bengt Hilmersson (C).
– Det är en av de största namninsamlingar som har gjorts i Vårgårda. Klart att det kan påverka, menar Hilmersson.

LÄS MER: 800 namn på protestlistorna –nu hoppas de på en folkomröstning

Om bara några veckor, den 29 september, ska kommunstyrelsen säga ja eller nej till detaljplanen för Tånga gränd. Som det sett ut hittills finns det en knapp politisk majoritet för att bygga villor i Tångaskogen.

I ett sista försök att stoppa byggplanerna överlämnades på måndagsförmiddagen protestlistor utanför Vårgårda kommunhus av Mats Carlberg och Eva Larsson. Bengt Hilmersson (C) och flera andra kommunpolitiker fanns på plats för att ta emot listorna och lyssna på synpunkter.

– Vi politiker är här idag för att lyssna, det är en av våra främsta uppgifter, att lyssna på våra väljare, säger Hilmersson, som inte tycker att man nödvändigtvis är populistisk för att man låter folkviljan styra beslut.

Hans eget parti centern tillhör de som redan svängt i Tångafrågan och nu säger nej till byggnation. Motiveringen är att det numera finns annan mark att bygga på i Fagrabo.

Vad säger du, över 1000 namn, kan det här påverka de politiska diskussionerna om Tångaskogen?

– Det är en av de största namninsamlingar som har gjorts i Vårgårda. Klart att det kan påverka, svarar Hilmersson.

Eva Larsson och Mats Carlberg bor båda grannar med Tångaskogen och har kämpat länge för att den ska bevaras. Bild: Jenny Schagerlind
Eva Larsson och Mats Carlberg bor båda grannar med Tångaskogen och har kämpat länge för att den ska bevaras. Bild: Jenny Schagerlind

Namnunderskrifterna har samlats in sedan april, både digitalt och analogt via sex holkar utplacerade på olika ställen i Vårgårda. Sedan namnen räknats och ogiltiga underskrifter plockats bort återstod 1134 namn. Det motsvarar över 10 procent av Vårgårdas röstberättigade befolkning.

Eva Larsson vill också gärna nämna de 43 namnunderskrifter som har gjorts av barn, ett engagemang som gör henne rörd.

Hade du trott att ni skulle få in såhär många namn?

– Ja, det hade jag nog. Jag vet vad skogen betyder för folk så det förvånar mig inte. Hade det inte varit en pandemi hade vi nog fått in ännu fler namn.

Många av de som har gjort en digital namnunderskrift har också lämnat en kommentar. De flesta av kommentarerna handlar om vilket uppskattat rekreationsområde Tångaskogen är, både för barn och vuxna. Många har också påpekat att de centrala grönområdena kan vara en viktig orsak till att man väljer Vårgårda som bostadsort.

Mats Carlberg framhåller att det räcker med att en av de tre partier som vill bygga – socialdemokraterna, moderaterna och kristdemokraterna – svänger för att det ska bli ett nej till byggnation.

Eva Larsson är inte förvånad över att så många skrivit på protestlistorna. ”Jag vet vad skogen betyder för folk,” säger hon. Bild: Jenny Schagerlind
Eva Larsson är inte förvånad över att så många skrivit på protestlistorna. ”Jag vet vad skogen betyder för folk,” säger hon. Bild: Jenny Schagerlind

Varken Bengt Hilmersson eller oppositionsråd Tony Willner (S) gillar tanken på en folkomröstning om Tångaskogen utan hoppas att frågan kan avgöras ändå. Willner vill inte gissa hur det här slutar, men han lovar att frågan återigen ska diskuteras internt i partiet.

– Vi är ett stort parti och det finns olika åsikter om det här, som det gör i alla frågor.

LÄS MER: Kampen om Tångaskogen går vidare

LÄS MER: Hilmersson: "Vi har inte bestämt oss färdigt än"

LÄS MER: "Bygg inte bort Vårgårdas grönområden!"

Några röster om byggplanerna i Tångaskogen:

”Vi vill ha kvar denna fantastiska skog. Den är en tillgång för våra barn.”

”Detta stråk som är kvar är min dagliga dos av friskvård året om, och för många andra man möter dagligen.”

”Är uppväxt runt Åhmans banor, har haft mycket roligt där som barn och även mina barn. Går där nästan dagligen. Skulle bli otroligt ledsen om det byggdes hus där.”

”Det finns snart ingen skog kvar nånstans här i Vårgårda. Ynkligt!”

”Skogen är en av de främsta anledningarna till att jag faktiskt får en känsla för att ha flyttat ’ut från stan’. Utan den hade jag bättre promenadstråk I grönområden i Göteborg!”

”Det är viktigt att värna om skogspartier med många naturliga stigar. Detta området används av hela Algutstorp.”