Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hyreshusen på Backgårdsgatan i centrala Vårgårda håller på att renoveras. Projektet har blivit mycket dyrare än beräknat och kan komma att avbrytas i förtid. Det avslöjar nu Vårgårda Bostäder.  Bild: Jenny Schagerlind
Hyreshusen på Backgårdsgatan i centrala Vårgårda håller på att renoveras. Projektet har blivit mycket dyrare än beräknat och kan komma att avbrytas i förtid. Det avslöjar nu Vårgårda Bostäder. Bild: Jenny Schagerlind

Renoveringen av Klockarebolet i fara

Vårgårda Bostäders ekonomi är betydligt sämre än tidigare känt. Det visar den interna utredning som bolaget nu presenterar. Risken finns att renoveringen av Klockarebolet måste avbrytas.
– Det hade varit fruktansvärt, säger bolagets styrelseordförande Mikaela Engström (M).

LÄS MER: Vårgårda Bostäders ekonomi är körd i botten, vad har Bengt Hilmersson (C) för ansvar?

LÄS MER: Är Vårgårda Bostäders miljöprojekt ett praktfiasko?

Igår presenterade Vårgårda Bostäder resultatet av sin interna granskning av bolagets ekonomi för kommunstyrelsen i Vårgårda. Det visar sig att bolagets skulder i dagsläget uppgår till 414 miljoner kronor. Vid årsskiftet räknar man med att siffran kommer att ligga runt 600 miljoner.

Ombyggnationen av hyreshusen på Klockarebolet och det hyllade vätgasprojektet har blivit avsevärt mycket dyrare än beräknat. Prislappen för alltihopa väntas landa på 360 miljoner kronor.

Några ytterligare projekt finns det inte utrymme att dra igång inom de närmaste åren.

– De siffrorna vi har idag är inte de man gick ut på upphandling med, konstaterar Mikaela Engström.

– Väldigt många bostadsprojekt går med minus några år, men sedan vänder det. Det kommer det inte att göra med det här projektet, menar bolagets tillförordnade vd Ulf Bengtsson.

Kan det bli så att ni måste avbryta hela projektet i förtid?

– Vi utesluter inget idag, men vi jobbar för att kunna avsluta åtminstone Klocket. Men några ytterligare projekt finns det inte utrymme att dra igång inom de närmaste åren, anser Bengtsson.

– Det är inte så att det får kosta vad det kosta vill. Bolaget måste må bra, betonar Mikaela Engström men medger samtidigt att det hade känts ”fruktansvärt” om de två sista husen på Klockarebolet inte kan renoveras.

Det viktiga nu är inte vad som har hänt, utan hur vi får bolaget på fötter igen.

Exakt vad som har gått snett kan hon inte svara på. Inte heller varför bolaget överhuvudtaget valde att dra igång ett så omfattande renoveringsprojekt då man redan hade närmare 300 miljoner i skulder vid starten.

– Det får man fråga föregående styrelse om. Jag har bara suttit i bolaget sedan mars förra året.

En extern revisionsbyrå ska nu utreda varför projektet har blivit så mycket dyrare än beräknat.

Så Mattias Olsson (M) hade rätt i det han skrev i sina insändare i AT, att bolagets ekonomi är körd i botten?

– Ja, det får man väl säga. Men jag tänker inte grotta i det som har varit. Jag vill se framåt. Det viktiga nu är inte vad som har hänt utan hur vi får bolaget på fötter igen, anser Mikaela Engström.

Klart är att vi kommer behöva hjälp av kommunen...

Vilka krisåtgärder som ska vidtas kommer Vårgårda Bostäder att diskutera i samråd med kommunstyrelsen.

– Vi kommer att ha en väldigt tät dialog. Klart är att vi kommer behöva hjälp av kommunen, det är ju de som äger bolaget, säger Mikaela Engström.

Kan försäljning av fastigheter bli aktuellt?

– Vi utesluter inget, svarar Ulf Bengtsson.

Kommunalråd Bengt Hilmersson (C) säger till AT att bolagets ekonomi varit mer stabil om man byggt fler lägenheter men att stoppa renoveringen Klockarebolet helt, finns inte på hans karta. De fyra framtidsscenarierna talar dock om möjliga nedskrivningsbehov på mellan 24-40 miljoner kronor.

– Husen ska bli färdiga för det är inga dåliga hus. De är energisnåla även utan solceller.

Men hur ser du på bolagets ekonomi idag?

– Jag minns när vi hade en soliditet på 1-2 procent, det har varit bekymmersamt förut. Att vara hyresrättsägare är ingen lönsam affär, särskilt inte i Vårgårda. Men bolagets ekonomi är jättedålig.

Hur ser du på kommunstyrelsens uppsikt över bolaget?

– Vi har tydligen inte haft det. Men får vi redovisningar som inte stämmer så är det svårt att ha uppsikt.

Vem pekar du på, styrelsen eller vd?

– Det är vd:n som är bakom siffrorna.

AT söker Vårgårda Bostäders förre vd Jan Thorsson, men hade inte lyckats få kontakt vid den här tidningens pressläggning.

LÄS MER: Efter Olssons utspel – Hilmersson försvarar Vårgårda Bostäder

LÄS MER: Otydliga besked från Bengt Hilmersson (C) om Bostadsbolaget