Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carin Ingmarsson, ordförande i Vårgårda Teaterförening, hoppas att det finns ett sug efter gå på teater igen.  Bild: Jenny Schagerlind
Carin Ingmarsson, ordförande i Vårgårda Teaterförening, hoppas att det finns ett sug efter gå på teater igen. Bild: Jenny Schagerlind

Ser fram emot fullmatad teaterhöst: ”Jag hoppas folk vågar komma”

Välkänd poesi, en stor portion revynostalgi och ett folklustspel med förvecklingar. Efter en rad inställda föreställningar bjuder Vårgårda Teaterförening återigen på ett fullmatat höstprogram.
– Jag hoppas att folk vågar komma, säger Carin Ingemarsson.

Teaterföreningens ordförande tar emot i sin trädgård. Hon dukar fram kaffe och bullar på bordet där det redan ligger broschyrer och teateraffischer i ett hörn.

Sedan pandemin bröt ut förra våren har den lokala teaterföreningen behövt ställa in det mesta. Bara två föreställningar på Kulturen, med de populära ”Schtunkarna”, blev det förra hösten när restriktionerna lättade.

Carin Ingemarsson är glad över det nya fullmatade höstprogrammet, och hoppas att det finns ett sug och en vilja hos Vårgårdaborna att gå på teater igen.

– Det är väl roligt att det äntligen händer något. Jag hoppas att folk vågar komma, säger hon.

Hanna Elwe som Monica Zetterlund och Björn Johansson Boklund som Tage Danielsson. Bild: Linda Himsel
Hanna Elwe som Monica Zetterlund och Björn Johansson Boklund som Tage Danielsson. Bild: Linda Himsel

Som vanligt är alla föreställningar på Kulturen och den första redan nu på lördag, den 18 september. Då väntar en rejäl nostalgitripp för alla som minns Hasse och Tages revyer. I just i den här musikaliska föreställningen är det Tage Danielsson och Monica Zetterlund som står i fokus.

Det är Regionteatern Blekinge och Kronoberg som kommer till Vårgårda med sin ”Tage & Monica” där Tage Danielsson spelas av Björn Johansson Boklund och Monica Zetterlund av en porträttlik Hanna Elwe.

– Monica Zetterlund var ofta med i Hasses och Tages föreställningar och inte bara för att sjunga. Jag tror att alla i min ålder har en relation till dem. De höll ju på i så många år, påpekar Carin.

Knappt två veckor senare, den 29 september, är det musikalartisten Ingahlill Wagelin som äntrar Kulturens scen med sina tolkningar av poeterna Karin Boye och Barbro Hörberg.

Boye vet väl alla vem det är. Kanske är inte alla lika välbekanta med viskompositören Barbro Hörberg men nu finns alltså chansen att bli det. Med sig på scenen har Wagelin musikerna Per Larsson och Viktor Turegård.

– Hon berättar, läser dikter och sjunger. Jag och vår vice ordförande Diana Johansson såg en snutt av föreställningen på GöteborgsOperan 2019 och fastande för den då, berättar Carin.

Lite senare i höst, 23 oktober, blir det folklustspel med förvecklingar, signerat ingen mindre än Vilhelm Moberg. Maskrosteaterns uppsättning ”Marknadsafton” beskrivs som en roande och slitstark klassiker med hjärtlighet och skarpt tecknade karaktärer.

Teaterhösten i Vårgårda avslutas sedan den 13 november då musikern Dag Westling bjuder på irländsk och skotsk musik varvat med anekdoter.

LÄS MER: Stjärnspäckad biofilm spelas in i Östadkulle

LÄS MER: Ny omledning för E20 förbi Vårgårda