Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stor polisinsats efter larm om knivbeväpnad man vid skola

En större polisinsats har pågått i Vårgårda efter larm på fredagsmorgonen om att en knivbeväpnad man setts vid en skola.

– Vi är på plats med ett flertal patruller. Ännu är ingen person gripen och det finns i nuläget heller ingen misstänkt, säger polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr.

Det var vid niotiden på fredagsförmiddagen som polisen fick in larm om att en knivbeväpnad man ska ha jagat ett antal elever på skolgården på en skola i Vårgårda kommun.

– Vi är där just nu och försöker bringa klarhet i vad det är som har hänt, säger Fredrik Svedemyr till AT vid 9.30-tiden.

Polisen inledde en förundersökning om grovt olaga hot, och sökte efter den misstänkte, dock utan resultat.

Klockan 10.50 meddelar polisen via sin hemsida att man inte lyckats styrka att händelsen ska ha inträffat. Det ska endast vara en person som sett den misstänkte, men fortsatta förhör ska hållas. Förundersökningen fortsätter dock och polisen genomför trygghetsskapande insatser.

Efter larmet stängde kommunen de fyra skolorna i tätorten. Kommunen meddelar nu att man tillsammans med eleverna vill efterarbeta det de upplevt i samband med inrymningen. ”Skolan kommer nu gå över till omsorg istället för undervising resten av skoldagen. Vi håller verksamheten inomhus resten av dagen”, skriver kommunen på sin hemsida.

AT:s Jenny Schagerlind befann sig vid skolan och träffade en av många oroliga föräldrar, Daniel Andersson. Han åkte till Lindbladskolan direkt när han fick höra om larmet.

– Man blir ju livrädd förstås och tänker på det som hände i Trollhättan. Det är väl någon människa som inte mår bra. Det går rykten om att någon blivit gripen men det verkar inte så på polisens agerande, säger han till AT.

– Skolan har skött det väldigt bra och agerat snabbt, det här är väl inget man tränar på direkt, fortsätter han.

Hur tror du att din dotter mår?

– Jag är osäker på om hon fattat vad som hänt, men de fattar ju att något är fel eftersom de inte får gå ut på rast. Nu har de satt på film och sitter där inne och myser, säger Daniel Andersson.

Efter turbulensen på fredagsförmiddagen kunde Daniel Andersson vid lunchtid ta med sig sin dotter Anna-Lisa hem. Bild: Filip Landqvist
Efter turbulensen på fredagsförmiddagen kunde Daniel Andersson vid lunchtid ta med sig sin dotter Anna-Lisa hem. Bild: Filip Landqvist

AT har även pratat med Vårgårdas skolchef Malin Lindberg.

Hon berättar att eleven i fråga ska ha sett den maskerade personen när eleven var på väg till Lindbladskolan. Personen ska då ha vikt av mot Gullhögskolan.

– Vi fick det här till oss i morse. Rektorerna fattade snabba beslut så alla elever är inlåsta i klassrummen. Polisen var snabbt på plats och de har pratat med eleven. Vi har poliser på båda skolorna och gemensamt för båda skolorna är att man sökt igenom lokalerna. Vi har ytterdörrarna låsta och vid de dörrar som inte går att låsa så står det poliser eller personal. Barnen är trygga, säger hon.

– Vi har inte fått någon mer återkoppling från polisen.

Företrädare för polis och Vårgårda kommun ska under måndag i nästa vecka ha ett möte och utvärdera fredagens insats.

– Utifrån den information som jag har i nuläget så är jag från min sida väldigt nöjd med hur alla har agerat i Vårgårda kommun, både personal och elever, säger Robert Möörk, kommunpolis i Vårgårda/Herrljunga som vill vänta med ytterligare kommentarer till måndagens möte är avklarat.

Texten uppdateras.