Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljöpartiet i Vårgårda har fått fyra nya namn på sin kommunlista och ser en ökning till tre mandat i fullmäktige som en rimlig målsättning. Bild: Philip Mauritzson
Miljöpartiet i Vårgårda har fått fyra nya namn på sin kommunlista och ser en ökning till tre mandat i fullmäktige som en rimlig målsättning. Bild: Philip Mauritzson

Under spärren på riks – i Vårgårda har MP medvind

Medan Miljöpartiet just nu kämpar under riksdagsspärren hoppas man i Vårgårda kunna växa till tre mandat. Gruppledare Helen Persgren vill att kommunen lugnar sin iver att öka i befolkning.
– Vi borde istället fokusera på va-verket, fler förskolor och ett nytt äldreboende, säger hon.

LÄS OCKSÅ: KD vill se bättre vägar på landsbygden

Med elva personer på kommunlistan, varav fyra nya namn, kan MP i Vårgårda känna medvind.

– Det är jätteroligt att det kommit till nya, vi är ett stadigt gäng och det är kul att fler vill stå på listan. Vi visar att vi finns, vad vi står för och vad vi tycker i Vårgårdapolitiken. Det är ett kontinuerligt arbete där vi följer frågor, skriver motioner och uttalar oss, konstaterar Helen Persgren.

Vad är den viktigaste frågan i kommunvalet?

– Jag känner att det är allt som har med klimatfrågan att göra. VI står inför ett ödesval och måste få till en omställning i samhället. Vi måste ändra på hur vi lever, men det kan också ge ett bättre liv. Det är stora frågor med komplexa svar. som ibland kan kännas tunga. Men konkret i Vårgårda kan det handla om att vi måste få fler cykelvägar och att det borde vara självklart att barn cyklar till skolan.

Vad tror du att kommunvalet kommer kretsa kring?

– I många år har det handlat om att vi ska bygga. Vi har haft en vision i tio år men det kan vara en idé att revidera den. Att sluta tvinga förvaltningen leta efter nya områden att bygga i. Det finns planer i centrum och vi har Fagrabo, vi kunde nöja oss med det. Vi borde istället fokusera på va-verket, fler förskolor och ett nytt äldreboende.

Helen Persgren vill att kommunen ska behålla sin attraktivitet genom att satsa på välfärd och offentlig service. Till exempel genom att skala upp familjecentralen.

– Fler familjer behöver stöd i sin vardag, och då behöver vi ett ökat samarbete mellan socialförvaltning, skola och närhälsa. Det handlar om att få till tidiga insatser för barn och unga.

I Vårgårda hoppas partiet kunna öka till tre mandat, men samtidigt ligger MP på 3,0 i Demoskops senaste opinionsmätning på riks.

– Det är klart man när orolig. Samtidigt måste man tro att vi kommer in i riksdagen. Vi måste få ner våra utsläpp och nå Parisavtalet, men tyvärr är vi det enda partiet som inser det.

– Vi har haft en pandemi och ett krig och då blir människor rädda, och tänker just här och nu. Man behöver komma närmare valdagen, och tänka på politiska frågor. Vi behöver få bort Putins inkomstkälla.

Miljöpartiets kommunlista i Vårgårda

1 Helen Persgren

2 Gunnar Lennermo

3 Mikaela Pons

4 Arvid Johansson

5 Karin Jennie Brockmann

6 Kalle Ekdahl

7 Sandra Magnusson

8 Navid Ahmadi

9 Lars Persgren

10 Gunn Nordqvist

11 Janali Khaleghi

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Alingsås Tidning i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.