Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En gest i coronatider. Kommunstyrelsen med Bengt Hilmersson (C) i spetsen har satt av 200 000 kronor för presentkort till personalen. Bild: Philip Mauritzson

Vårgårda kommun ger presentkort till personalen

Kommunstyrelsen har satt av 200 000 kronor för presentkort till personalen, och den uppmanar nu anställda att handla i de lokala butikerna. – Vi vet att vissa företag har det väldigt tufft just nu, säger kommunalråd Bengt Hilmersson (C).

LÄS MER: Vårgårdabutiker går på knäna - kommunen rycker in

LÄS MER: Herrljunga kommun sträcker också ut handen – men är det redan för sent?

Många vill göra en insats i coronatider. Men för en kommun är möjligheterna begränsade. Vårgårda har nyligen informerat om vissa lättnader mot dem som har ekonomiska förehavanden med kommunen. Det handlar om möjligt anstånd med fakturor, att kommunen kan pausa tillsynsprocessen och även möjlighet att skjuta på hyresbetalningar för de företagare som hyr en kommunal lokal. Men att efterskänka pengar går inte.

– Nej, vi får ju inte gynna något enskilt företag. Vad vi däremot kan göra är gynna många, säger kommunalråd Bengt Hilmersson.

Sagt och gjort, i veckan beslutade en enig kommunstyrelse att sätta av pengar till presentkort till personalen.

– Presentkorten gäller hos handlare som är med i Centrumföreningen. Vi har anslagit 200 000 kronor så det blir ungefär 200 kronor per person då vi har cirka 1000 anställda.

Hur kom ni fram till det här?

– Vi gör det både för att uppmuntra personalen och ge dem något extra, men också för att gynna handeln lokalt. Vi tänker oss ett presentkort med kort giltighetstid och vi ser gärna att man handlar i de mindre butikerna och restaurangerna. De stora mataffärerna tror vi klarar sig bättre.

Vad är din bild av hur de lokala företagarna har det?

– Vi vet att vissa har det väldigt tufft just nu, besöksnäringen har det också riktigt tufft. Många får göra sig av med folk. Därför vill vi göra något från kommunens sida. Kommunchefen får nu uppdraget att se till att utdelningen av presentkorten sker på ett bra sätt. Vi trycker en specialvariant.

Har du varit med om att ni gjort något liknande?

– Nej, aldrig.

När kommer presentkorten att finnas tillgängliga?

– Så snabbt som möjligt, vi kommer att trycka presentkorten själva.

Det ska sägas att flera andra kommuner i Sverige tagit liknande initiativ som Vårgårda nu gör.

AT tar bilden på Bengt Hilmersson utanför redaktionen och han betonar att det finns många butiker och restauranger att välja mellan.

– Det är inte bara här på Kungsgatan. Och är man inte med i Centrumföreningen så får man väl skynda sig att höra av sig till föreningens ordförande (Johanna Forster).

LÄS MER: Nu blir det catwalk på Kungsgatan i Vårgårda