Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: Filip Landqvist

Vårgårda och Herrljunga laddar för alternativa studentfiranden - och bal

Något traditionellt studentfirande blir det varken i Vårgårda eller Herrljunga. Men inställt är det inte. Både Sundlergymnasiet och Kunskapskällan planerar för alternativa festligheter.
– Studenten är en viktig dag, den ska man få fira, anser Kunskapskällans rektor Thereze Gunnarsson.

LÄS MER: Kunskapskällan kallar in elever

De båda gymnasieskolorna för en dialog med varandra och på bägge ställena planeras det för någon form av studentfirande.

– Det blir nog inte bra om vi gör väldigt olika, resonerar Thomas Johansson, gymnasiechef i Vårgårda.

Ett ämne som berör

På Sundlergymnasiet är det en studentkommitté, bestående av åtta avgångselever, som planerar firandet ihop med personalen.

– De ska ha en träff i morgon, och det blir troligtvis ett firande, men inte på samma sätt som vanligt, säger Thomas Johansson.

Ett definitivt besked om firandet i Vårgårda ska komma senast i mitten av maj. Det säger Sundlergymnasiets rektor Maria Eriksson Svanberg.

– Det här är ett känsligt ämne för ungdomarna, konstaterar hon. De har längtat till det här och det är viktigt för dem att studentfirandet blir av. Det börjar komma mycket samtal från föräldrar också, både frågor om studenten och förslag på kreativa lösningar.

Inget gemensamt utspring

På Kunskapskällan i Herrljunga har man redan beslutat sig för att genomföra ett studentfirande. De exakta formerna för det är inte satta än. Lite annorlunda än tidigare år blir det förstås, men rektor Thereze Gunnarsson hoppas att studenterna kommer att bli nöjda ändå.

– Skolans eget firande blir nog i två sittningar och utan inbjudna gäster. Och när vi väl släpper ut eleverna får det ju inte bli en folksamling utanför, säger hon.

Så hur gör ni, blir det något utspring eller inte?

– Inget gemensamt för alla klasserna i alla fall. Några måste ju ta emot studenterna, men det behöver kanske inte ske precis vid skolan utan en bit bort.

Vad tänker du om att man ställer in studentfirandet på många andra orter, är det överdrivet?

– Nej, absolut inte. Vi har andra förutsättningar eftersom vi är en så liten skola. Det är jättetråkigt för de skolor som inte har samma möjligheter som vi har.

Räknar med bal på slottet

Både Vårgårdas och Herrljungas studenter planerar också att hålla den traditionella studentbalen på Bjertorp Slott. Eftersom inte fler än 50 elever anmält sig på någon av skolorna räknar man i nuläget med att kunna genomföra balen.

– Studenten är en viktig dag, den ska man få fira, anser Thereze Gunnarsson.

LÄS MER: Inställt studentfirande i Alingsås