Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Vårgårda Scoutkår besöker jättelägret Jamboree

Över 11 000 internationella och svenska scouter besöker i år Jamboree22 – ett jättelikt scoutläger på Åsumsfältet i Kristianstad. På plats och tar del av upplevelsen är scouter från Vårgårda Scoutkår.
– Det är en intensiv stämning där alla har samma grundtanke: Alla hjälper alla, säger Carianne Isaksson, ordförande för kåren.

Tidigt i lördags satte sig Vårgårda Scoutkår sig i bussen, som tillsammans med scouter från Gäsene och Alingsås, skulle ta dem till det nationella lägret Jamboree.

– Runt omkring oss har vi drygt 11 088 scouter och ett par tusen funktionärer. Det är scouter från Tyskland, Skottland, Belgien, Frankrike och även Ukraina, säger Carianne.

I gruppen från kåren är det fyra vuxna och 18 unga scouter. Carianne berättar att alla har sett fram emot upplevelsen som tidigare år ställts in på grund av pandemin.

– Det är kul att det blir av! Många blir peppade, speciellt gamla scouter som är ledare och varit med förr. Jag själv har sett foton och det fick mig att också vilja åka, berättar Carianne som besöker lägret för första gången.

Under vistelsen som sträcker sig över en hel vecka utmanas scouterna i olika grupper och får chans att knyta nya kontakter. De allra flesta bor i tält och det lagas mat över gasol.

– På grund av brandrisken så blir det inga eldar, säger Carianne något besviket.

Hur känns det att vara där?

– Det känns väldigt stort och ”mycket” men ändå kul. Vilken vecka vi har framför oss. Vi får möjligheten att knyta nya band. En problematik vi har kanske är självklar för någon annan scoutkår, det dyker alltid upp frågor ju mer man pratar.

Carianne berättar även om invigningen när alla scouter gick i en stor parad till invigningen:

– Det kryllade med folk. Det var som en lång orm som gick genom området och det tog aldrig slut. Ju mer scouter som hakade på desto längre blev ormen.

Vad säger ungdomarna?

– De tycker det är spännande och de vill gå överallt. De går runt och pratar med alla och det är ju det är som det roliga, att knyta band!

Om Jamboree

Jamboree22 är mötesplatsen för alla svenska scouter i åldersgrupperna 10-18 år. Upptäckare, äventyrare och utmanare välkomnas till– scouternas egen festival vid Norra Åsum utanför Kristianstad. Jamboree22 är ett stort, nationellt läger där vi samlar hela den svenska scoutrörelsen och inbjudna gäster, både från Sverige och internationellt. Tillsammans utvecklar vi oss själva, varandra och världen.

Källa: https://www.scouterna.se/

LÄS OCKSÅ: Så går tränarnas tankar kring höstsäsongen

LÄS OCKSÅ: Här är paret som ska springa 290 (!) kilometer på åtta dagar

LÄS OCKSÅ: Siktar mot fler tjejkvällar i discgolf – trots få deltagare

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Alingsås Tidning i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.