Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oppositionsråd Tony Willner (S) kritiserar Alliansen för att man inte är tydlig med sina byggplaner, en otydlighet som kostar resurser för förvaltningen. Bild: Privat, Jenny Schagerlind
Oppositionsråd Tony Willner (S) kritiserar Alliansen för att man inte är tydlig med sina byggplaner, en otydlighet som kostar resurser för förvaltningen. Bild: Privat, Jenny Schagerlind

Willner (S) kritisk till Alliansens svängning efter namninsamling

Oppositionsråd Tony Willner (S) riktar nu skarp kritik mot Alliansen för att man svänger i frågan om Tånga gränd efter den uppmärksammade namninsamlingen. – Vi kan inte slösa på våra resurser så här, säger Willner.

Tony Willner tycker sig se en trend hos den styrande Alliansen med otydligt ledarskap kring planfrågor. Ett velande som kostar pengar, tid och resurser, enligt honom.

Han tar först upp den planerade bilvägen vid Kesberget som vid förra valet blev en het fråga, en bilväg som blev en cykelväg efter en namninsamling.

– Ska man bygga 1200-1400 bostäder på Fagrabo ska man ha två tillfartsvägar. Centern hade varit aktiva till att få fram vägen, men sen startades en namninsamling. Sen kunde C tänka sig en cykelväg, säger Willner.

I frågan om de planerade villatomterna på Tånga gränd är det KD och L som svängt i slutet efter att fler än tusen namnunderskrifter lämnats in i protest.

– Ska man backa vid namninsamlingar, då får man se vad är alternativen? Här har vi i detaljplaneprocessen gått igenom alla skeden kring Tånga gränd.

Willner riktar sin kritik mot kommunalråd Bengt Hilmersson (C) och kommunfullmäktiges ordförande Arne Olsson (KD).

– Det är svagt av de två styrande personerna som backar. I fullmäktige antar vi planer om hur vi vill att Vårgårda ska utvecklas, då ska inte kommunstyrelsen gå emot. I så fall ska fullmäktige ifrågasätta det.

Är du orolig att planen för Hallaberget går samma öde till mötes som Tånga gränd?

– Absolut. Men det som oroar mest är den otydliga Alliansen som har egen majoritet. Följden blir att förvaltningen jobbar efter beslut i fullmäktige och lägger ner tid, resurser och pengar och sen blir planerna inte av. Vi kan inte slösa på våra resurser så här. Om det bara blir några villor på Hallaberget kommer vi få stå för kostnaderna för infrastruktur själva.

Tillbaka till Tånga gränd och där kan Willner tänka sig en folkomröstning. Samtidigt vill han fråga Alliansen om ”hotet om folkomröstningar” ska styra kommunens planering.

– Det är jättebra att de boende gör sin röst hörd men det är en ensidig intressegrupp som aktivt arbetat för en fråga. Men det kan inte styra hela Vårgårdas framtid. Sen saknar jag deras engagemang i resten av politiken, säger Willner.

LÄS MER: Tångaskogens grannar jublar över glädjebeskedet

LÄS MER: KD svänger om Tånga och vill se omtag på Hallaberget

LÄS MER: Även L är emot Tånga gränd-bygge