Autoliv i Vårgårda.
Autoliv i Vårgårda. Bild: Filip Landqvist

Autoliv pausar leveranser till Ryssland

Autoliv stoppar alla leveranser till Ryssland. Dock fortsätter produktionen i företagets ryska fabrik i cirka två veckor till.
– Det här är en rysk invasion av Ukraina som saknar motstycke och har resulterat i en enorm humanitär kris, säger Gabriella Ekelund

ANNONS
|

Sanktionerna mot Ryssland fortsätter, denna gång med lokal anknytning. Dagens Industri var först att berätta att bilsäkerhetsföretaget Autoliv - med delar av sin produktion i Vårgårda - stoppar alla leveranser till Ryssland.

Kommunikationschefen på Autoliv, Gabriella Ekelund, berättar att den ryska invasionen av Ukraina fick företaget att vidta åtgärder under helgen. Stoppet väntas fortsätta tills vidare och tills det finns en tydligare bild över läget och potentiella sanktioner, enligt kommunikationschefen.

– Det här är en rysk invasion av Ukraina som saknar motstycke och har resulterat i en enorm humanitär kris. Och vårt absolut första fokus är givetvis våra medarbetare och deras säkerhet, säger hon.

ANNONS

Autoliv har en fabrik i Ryssland, och enligt Gabriella Ekelund fortsätter produktionen där i omkring två veckor till.

– Med rådande läge och utan leveranser in, så bedömer vi att vi kan upprätthålla produktionen i cirka två veckor.

Enligt Gabriella Ekelund har de inte haft några leveranser från Sverige till den ryska fabriken de senaste åren. Försäljningen från den ryska fabriken kommer fortsätta i nuläget, men kommer avta i samband med produktionsstoppet.

– Det är samma sak där, det blir liksom en följdeffekt. Genom att inte kunna producera, kommer vi så småningom inte heller kunna sälja någonting.

Företaget har inte någon fabrik i Ukraina, men har ukrainska medarbetare ute i världen. Gabriella Ekelund meddelar att man just nu arbetar med att säkerställa säkerheten för dem och deras familjer.

– Våra lokala team är i direktkontakt med våra ukrainska kollegor. Genom våra lokala HR-team så säkerställer vi den support vi kan med det mest basala - transporter, mat och husrum - och vad vi kan för att hjälpa kollegor och deras familjer här och nu.

Texten uppdaterades kl 11:00

ANNONS