Robban Alasuutari är chefsinstruktör hos fallskärmsklubben Cirrus. Han har även varit med och utrett den dödsolycka som inträffade på Vårgårda flygfält i maj.
Robban Alasuutari är chefsinstruktör hos fallskärmsklubben Cirrus. Han har även varit med och utrett den dödsolycka som inträffade på Vårgårda flygfält i maj. Bild: Philip Mauritzson

Fallskärmsinstruktören: ”Normalt sett är det inte farligt alls”

Maximal otur, så förklarar Cirrus chefsinstruktör Robban Alasuutari den tragiska dödsolyckan i Vårgårda. Flera av klubbens medlemmar har slutat hoppa efter olyckan.

ANNONS

Ändå tycker inte Robban Alasuutari hos fallskärmsklubben Cirrus att man som nybörjare behöver vara rädd för att hoppa fallskärm.

– Självklart är det en extremsport men olyckor av den här rangen är sällsynta, betonar Alasuutari, som även sitter i Svenska Fallskärmsförbundets materialkommitté och själv deltog i olycksutredningen.

Frågan känns ändå naturlig; hur farligt är det att hoppa fallskärm?

– Normalt sett är det inte farligt alls. Det kan hända att man stukar foten i normalfall, för att man landar hårt.

Varför hoppningen den 15 maj slutade i tragedi ser Robban Alasuutari flera orsaker till. Vindarnas riktning just den dagen är en. Den sortens fallskärm som klubbens nu omkomne instruktör använde en annan.

– Han använde en extrem fallskärmstyp för proffs som är mindre förlåtande, kan man säga. Det krävs över tusen fallskärmshopp för att få använda en sådan.

Några har faktiskt slutat att vara aktiva medlemmar efter olyckan, några ganska nya hoppare.

Olyckan inträffade under en lektion då Cirrus-hopparen instruerade en ny kille under dennes andra fallskärmshopp någonsin.

– Några har faktiskt slutat att vara aktiva medlemmar efter olyckan, några ganska nya hoppare. Och eleven som Marcus hoppade med när han omkom har inte hoppat sedan dess. Han vågar inte, tror jag.

Tror du att den här dödsolyckan kan skrämma bort de som har gått och funderat på att prova på fallskärmshoppning?

– Nej, det tror jag inte faktiskt. Vi har fortfarande full fart på tandemhoppningen, den hoppning man gör när man vill prova på. Hade folk blivit avskräckta hade de väl avbokat sina tandemhopp.

LÄS MER:Utredning efter dödlig fallskärmsolycka klar

LÄS MER:Marcus, 35, dog i fallskärmsolycka i Vårgårda

LÄS MER:Elin om sorgen i fallskärmsklubben: ”Man är som en stor familj”

ANNONS