Efter en ordentlig uppgång i december har kurvan börjat vända neråt igen. Under nyårshelgen var 38 personer inlagda för vård av covid-19 inom sjukhusen i Väster där bland annat Kungälvs sjukhus och Alingsås lasarett ingår, på måndagen var siffran nere på nio personer.
– Jag hoppas att den här höga smittspridningen börjar sjunka, men man ska vara försiktig med att dra några slutsatser av det här, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.
Nästan hundra färre i regionen
Sett till sjukhusen i hela Västra Götalandsregionen i vinter var toppen på antal inlagda den 21 december. Då var 357 inlagda, varav 16 intensivvårdades. Nästa topp kom den 28 december med 351 inlagda varav 17 för intensivvård.
Måndag 9 januari kom ny data som visade på 264 personer inlagda totalt varav 9 för intensivvård. Trots det är det viktigt att inte glömma att spridningen av covid-19 fortfarande är hög i samhället poängterar, Wahlberg.
– En så hög smittspridning viker inte av så väldigt snabbt, det tar ett tag, vi får inte tolka det här för tidigt, säger han.
Lurigt med helgerna
Miljöomställningarna i samhället efter julledigheterna gör det extra svårt att tolka kurvan, menar Wahlberg. När skolorna öppnar och folk kommer tillbaka till jobbet finns det risk att smittor ökar igen.
– Det är lurigt med helgerna, det kan påverka mycket. Det finns risk att det nu ökar på med smittspridningen. Viktigt att stanna hemma om man är sjuk så att vi inte driver på det här ytterligare.
Vårdade för covid-19 på sjukhusen (9 december)
Sahlgrenska Universitetssjukhuset: 131 patienter, varav 5 på IVA
NU-sjukvården: 43 patienter, varav 1 på IVA
Sjukhusen i Väster: 9 patienter, varav 0 på IVA
Skaraborgs sjukhus: 46 patienter, varav 0 på IVA
Södra Älvsborgs sjukhus: 35 patienter, varav 3 på IVA
Källa: Västra Götalandsregionen
Covid-19, RS och influensa
Att vården kämpar med flera smittor på samma gång gör det extra viktigt att fortsätta följa de rekommendationer som finns, menar Wahlberg.
– Det som varit speciellt den här vintern är att det är flera luftburna virus, covid-19, influensan och RS-virus. Som alla har hög smittspridning samtidigt, säger han.
Enligt Folkhälsomyndighetens prognos skulle toppen av corona vara i början eller mitten av januari. Ett scenario vi inte kan räkna bort riktigt ännu, enligt Wahlberg.
– Som sagt, jag hoppas att coviden är på väg ner, men jag vill ha lite mer säkerhetsmarginal innan jag definitivt säger så, säger han.
LÄS MER:Långa köer till 1177 – nu kommer fler nummer att ringa
LÄS MER:Oro för nya varianter av coronaviruset – FHM vill se reserestriktioner
LÄS MER:Läkare skrev ut läkemedel för aktiv dödshjälp: ”Skänkt till person på förening”