Sedan 2,5 år tillbaka jobbar Vårgårdabon Henning Knudsen på Online Partner, en svensk samarbetspartner till Google. Kontoret hittar man på Torggatan i Vårgårda.
Sedan 2,5 år tillbaka jobbar Vårgårdabon Henning Knudsen på Online Partner, en svensk samarbetspartner till Google. Kontoret hittar man på Torggatan i Vårgårda. Bild: Jenny Schagerlind

Han jobbar åt världsföretaget Google – i Vårgårda

Varför har Googles samarbetspartner ett kontor i lilla Vårgårda? Och vad gör man egentligen där? AT stämde träff med Google-säljaren själv, Henning Knudsen, för att försöka räta ut alla frågetecken.
– Om du startar ett gmail-konto vet Google allt om dig efter några dagar, säger Henning.

ANNONS
|

På redaktionen har han i flera veckor före vårt möte gått under benämningen ”Google-mannen” och nyfikenheten på vad Henning Knudsen egentligen sysslar med är stor, både bland mig och kollegorna. Varför verkar nästan ingen känna till hans kontor? Är det hemligt?

Nej... Henning håller med om att många nog inte känner till kontorets existens, men hemligt är det inte. Det står ju faktiskt en stor skylt ute vid vägen på Torggatan 2. En skylt som berättar att Online Partner håller till här – en svensk samarbetspartner till världsföretaget Google och det företag som Henning Knudsen är anställd av.

Största anledningen till att jag fick det här jobbet är att jag kan skolmarknaden och är säljare.

Förklaringen till att han sitter i just Vårgårda är så enkel som att han är Vårgårdabo. Med dagens teknik och digitala möten kan medarbetarna utgå från vilken ort som helst.

ANNONS

– Jag är anställd som säljare mot den norska marknaden, berättar Henning. Min huvuduppgift är att Googles produkter etablerar sig inom skolan i både Sverige och Norge. Chromeanvändandet inom skolan i Sverige är 67 procent i någon form, men i Norge är det bara 24 procent, och Google har förstås ett jätteintresse av att få upp den siffran.

Ungefär här förlorar sig Henning Knudsen i ett brandtal om fördelarna med Chromebook som elevdator framför Mac eller PC. När jag påpekar att han har hamnat i säljrollen nu skrattar han.

– Jo, jag är ju säljare... Största anledningen till att jag fick det här jobbet är att jag kan skolmarknaden och är säljare.

Att Henning Knudsen brinner för de produkter han säljer råder det inget tvivel om. Enligt honom är Chromebook överlägsen som digitalt verktyg i skolans värld.
Att Henning Knudsen brinner för de produkter han säljer råder det inget tvivel om. Enligt honom är Chromebook överlägsen som digitalt verktyg i skolans värld. Bild: Jenny Schagerlind

Men det måste också vara en stor fördel att du kan norska?

– Definitivt! Hade du skickat in en svensk på den norska marknaden hade du inte alls fått samma gehör. Eftersom jag har vuxit upp i Norge och gått i norsk skola vet jag vad jag pratar om.

Dessutom har Henning jobbat inom skolans värld. Innan han fick jobbet på Online Partner, för 2,5 år sedan, arbetade han med IKT (informations- och kommunikationsteknik) inom Vårgårda kommun.

Hade det inte varit för pandemin skulle Henning vid det här laget haft otaliga jobbresor till Norge bakom sig.

– Jag hade ju sådan otur att jag började här strax före pandemin. Så det har i princip bara varit digitala säljmöten, och sådana har jag många dagligen.

Vilken är den största affären du har rott i land hittills?

–Jag kan tyvärr inte säga namnet, men jag tog in en kund förra veckan, ett privat företag med 16000 anställda. Då gick jag och köpte champagne. Det tog mig 1,5 år att jobba in den kunden.

Om du startar ett gmail-konto vet Google allt om dig efter några dagar. Den dagen har du signat ett konsumentavtal och då börjar Google samla data om dig.

Även om Hennings jobb i sig inte är hemligt håller han i viss mån mystiken vid liv genom att inte berätta om alla delar av hans arbete, exakt vilka hans kunder är eller vilka Google-uppdrag han arbetar med just nu.

Och det välkända uttrycket ”storebror ser dig” skulle man kunna byta ut mot ”Google ser dig”.

Många tänker nog på Google som en sökmotor. Men det är mer än så?

– Det är fruktansvärt mycket mer än så! Om du startar ett gmail-konto vet Google allt om dig efter några dagar. Den dagen har du signat ett konsumentavtal och då börjar Google samla data om dig. Har du platsregistreringen på i din mobil ser Google vart du rör dig och vilka butiker du är inne i.

Det låter nästan lite obehagligt.

– Jo, men såhär jobbar ju alla, menar Henning. Bara det att Google är bäst i världen på det. 80 procent av inkomsterna kommer från reklam och 20 procent från produkter.

Kommer du att börja resa mer nu när pandemin klingar av?

– Absolut! Tanken är att vi ska göra en roadtrip i Norge, bland befintliga men framför allt nya kunder och visa upp vad en Chromebook är.

LÄS MER:Weronica – ett bollplank när du vill förändra livet

LÄS MER:Vårgårdas största befolkningsökning sedan 1990

1. Ukraina

2. Aftonbladet

3. Nato

4. Ryssland

5. Ryssland Ukraina krig

6. SVT

7. Vladimir Putin

8. Tjernobyl

9. DN

10. Dagens Nyheter

ANNONS