Svårsläckt brand i Vårgårda

Under natten har en brand rasat vid en depå för skogsavverkningsrester i Asklanda i Vårgårda kommun. Räddningstjänsten har varit på plats, men lät det brinna ner under kontrollerade former.

ANNONS
|

Det var vid 01.40-tiden som larmet först kom in. Initialt lokaliserades branden till Remmene skjutfält i Herrljunga, men de uppgifterna tillbakavisades senare av räddningstjänsten Storgöteborg, som har larmansvar för kommunen.

– Det är inte på skjutfältet, utan i stället i närheten av Asklanda, sa deras larm- och ledningsoperatör.

Då Asklanda inte ingår i Storgöteborgs larmområde, utan i stället tillhör Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund, lämnades släckningsarbetet över till dem. Vid 03.30-tiden hade man dock inte hunnit ut till platsen.

– Vi är inte framme där än, utan måste ta oss dit och sedan göra en liten besiktning av situationen, sa vakthavande befäl Bo Sandström.

ANNONS

Det rörde sig om en ”relativt kraftig” brand.

– Det kommer säkert brinna ett bra tag, sa Sandström.

Den bedömningen skulle visa sig stämma. Vid klockan 04.30 uppdaterade Sandström med att man nu var på plats, men att det kommer få brinna ner av sig självt.

– Det brinner, glöder och ryker lite fortfarande, sa han och fortsatte:

– Men vi gör inga aktiva släckförsök just nu, utan det får i stället brinna ut naturligt och så hoppas vi att det stannar vid det.

Initialt uppgavs det att branden härjade på ett virkesupplag, men enligt Sandström ska det snarare röra sig om en depå för skogsavverkningsrester som senare ska bli träflis.

– Det var en cirka 20 meter långt upplag med rester av trädavverkning som på nåt sätt hade börjat brinna, sa Bo Sandström senare vid 07.40-tiden under lördagsmorgonen.

Det ska inte ha funnits någon spridningsrisk.

– Vi har lämnat nu och lämnat över till markägare, fortsatte han.

LÄS MER:Potatisfestivalen invigdes med nya Alingsås-låten

LÄS MER:AT sänder live från heta Alingsåsderbyt

LÄS MER:Polisman åtalas för att ha köpt sex i Vårgårda

ANNONS