Västtrafik färja båt Södra skärgården ö-luffa
Västtrafik färja båt Södra skärgården ö-luffa

Så hanterar Västtrafik trängsel på färjelägen i sommar

Särskilda kösystem, fler markeringar och tydlig information är några av åtgärderna Västtrafik vidtar under sommaren på populära färjelägen.
– Vi gör allt vi kan för att försöka hantera trängsel i kollektivtrafiken, men vi är beroende av att våra resenärer också tar eget ansvar för att hålla avstånd till varandra, säger Jarl Samuelsson, affärsenhetschef på Västtrafik.

ANNONS

”I första hand ska man gå, cykla eller använda andra färdmedel än kollektivtrafik. Den som behöver resa kollektivt bör välja alternativ där det går att boka en sittplats. Resor med färdmedel där det inte går att boka plats, exempelvis spårvagnar, tunnelbanor och stadsbussar, bör undvikas. Resenärer bör hålla avstånd och i övrigt följa anvisningarna i kollektivtrafiken och i andra kollektiva färdmedel.” Så skriver Folkhälsomyndigheten om deras senaste rekommendationer när det gäller resor.

Västtrafik fortsätter uppmana resenärer att tänka efter en extra gång innan de reser och följa myndigheternas rekommendationer. För att undvika trängsel vidtar de nu en rad åtgärder. På dessa platser kommer olika åtgärder att sättas in och åtgärderna skräddarsys för respektive plats.

Västtrafik listar därför ett antal färjelinjer där det är stor risk för trängsel. Bland annat Saltholmen, Brännö Husvik samt Styrsö Bratten. Redan innan resenärer når färjeläget kommer de mötas av information i bland annat deras app. Det blir också tydlig skyltning och information på hållplatser och inuti fordon.

Samtidigt kommer det finnas markeringar på marken som uppmanar att hålla avstånd. På vissa färjelinjer kommer det också upprättas särskilda kösystem. Vid behov kommer värdar hjälpa till att informera och guida resenärerna rätt på färjelägena.

Åtgärderna införs under midsommar och planeras bestå sommaren ut.

LÄS MER:Standar: Stabsläget kvar över sommaren

LÄS MER:Besöksförbudet förlängs på äldreboenden

Fakta: utpekade färjelägen där trängsel kan uppstå

Saltholmen

Brännö Husvik

Styrsö Bratten

Vrångö

Koön

Marstrands färjeläge

Tuvesvik

Gullholmen

Käringön

Koster

Strömstad Norra hamnen

ANNONS