Västra Götalandsregionen har drabbats av ett datahaveri under tisdagen. Vårdcentraler kan inte skriva ut recept och kommer inte åt journaler.
Västra Götalandsregionen har drabbats av ett datahaveri under tisdagen. Vårdcentraler kan inte skriva ut recept och kommer inte åt journaler. Bild: Anders Ylander

Västra Götalandsregionen drabbades av omfattande dataavbrott

Västra Götalandsregionen drabbades av ett omfattande dataavbrott under tisdagsmorgonen. Vårdcentraler kom därför inte åt journaler och kunde inte skriva ut recept. Vid 10.30 hade regionen lyckats lösa dataavbrottet.
– Allt är igång. Vi har fått det bekräftat att det inte var något dataintrång, utan någon form av systemfel, säger Thomas Schulz Rohm på VGR.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Strax innan klockan 8 på tisdagsmorgonen drabbades Västra Götalandsregionen av ett omfattande dataavbrott, något som Borås Tidning rapporterat om tidigare.

– Det innebär att man inte kommer åt journaler eller kan skriva ut recept med mera, säger Thomas Schulz Rohm, pressekreterare på VGR.

Enligt honom fungerade systemen om vårdcentralerna sedan tidigare var inloggade i systemen. Initialt verkade både privata vårdgivare och Närhälsan vara drabbade, men senare meddelade regionen att det bara var privata vårdgivare och vissa sjukhus som drabbats.

– Datorerna fungerar om man sedan tidigare loggat in. Skulle man logga in nu på morgonen fungerar det inte. Det pågår en intensiv felsökning, men vi har ingen prognos i nuläget, säger Thomas Schulz Rohm.

Vid klockan 10.30 lyckades regionen lösa dataavbrottet.

– Allt är igång. Vi har fått det bekräftat att det inte var något dataintrång, utan någon form av systemfel, säger Thomas Schulz Rohm på VGR.

Enligt Schultz Rohm berodde haveriet på en driftstörning vid en uppdatering av systemet.

– Utloggade användare som skulle logga in kändes inte igen av systemet och det här kom man på så småningom. Just den här varianten ska man se till så att den aldrig mer kommer att inträffa, säger han.

Capio, en av de större privata vårdgivarna i Göteborg, har inte drabbats av dataavbrottet.

– Vi har eget nät, journalsystem och andra stödsystem så vi har inte drabbats akut av det här. Det är inget som vi bedömer som ett problem på ett kortsiktigt plan, säger Liza Manestam, kommunikationsdirektör på Capio.

Även region Sörmland har drabbats av nätverksstörningar. Sjukhus, vårdcentraler och folktandvård är påverkade, skriver regionen på sin hemsida.

LÄS MER:A-kassor stängs tillfälligt ned

LÄS MER:A-kassorna fortsatt nere – då kan pengarna komma

LÄS MER:MSB om it-angreppen: Ser inget samband

ANNONS